Ook dit jaar heeft OverDWARS informatie verzameld over de kandidaten voor het aankomende DWARSe zomercongres op 8 en 9 juni. Gijs heeft zich gekandideerd voor secretaris van het Landelijk Bestuur. Met deze vragen hopen we de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar de ultieme secretaris!

Disclaimer: Gijs is momenteel hoofdredacteur van OverDWARS maar is niet betrokken geweest bij het maken van deze bestuurspitches.

Wat zijn je voornaamwoorden? (voornaamwoorden zijn de woorden die jou omschrijven als mensen over je praten, bijvoorbeeld zij/haar, hij/hem, die/diens, of hen/hun)

Hij/hem

Hoe jong ben je?

20 jaar

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik heb praktisch mijn hele leven in provincie Utrecht gewoond, in verschillende gemeentes. Ik studeer ook in Utrecht: Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Ik zit nu in mijn tweede jaar daarvan, maar ga mijn studie op pauze zetten als ik word verkozen zodat ik alleen nog maar met DWARS bezig hoef te zijn!

Daarnaast ben ik voorzitter van de Utrecht Debating Society. Als hobby debatteer ik elke woensdagavond en vaak op debattoernooien gepassioneerd en fel over allerlei onderwerpen en stellingen, die variëren van het afschaffen van de salderingsregeling tot of Koekiemonster hulp moet zoeken bij zijn koekjesverslaving.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Midden 2020 ben ik lid geworden van DWARS. Het besef dat stilzitten en niets doen in een situatie van onrechtvaardigheid betekent dat je automatisch aan de kant van de onderdrukker staat, heeft mij tot lid gemaakt. Ik geloof sterk dat het onze verantwoordelijkheid is om op te staan voor rechtvaardigheid, gelijkheid en duurzaamheid, en om deel te nemen aan de strijd voor een betere wereld.

DWARS biedt een platform waar ik mezelf kan ontwikkelen én concrete stappen kan zetten in de richting van een rechtvaardigere, inclusievere en duurzamere samenleving. Het is een plek waar ik me thuis voel en waar ik kan samenwerken met anderen die ook geloven in de kracht van collectieve actie en het belang van het bouwen aan een betere toekomst. Dat maakt DWARS zo mooi en een vereniging die het waard is om mij voor in te zetten.

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Bij DWARS ben ik op dit moment (helaas niet lang meer </3) hoofdredacteur van OverDWARS, de website waarop je deze pitch nu leest. Ook ben ik op dit moment congrescommissielid, politiek adviseur Recht en Democratie en Economie, en kascommissielid bij Gelderland, Rotterdam-Rijnmond en Noord-Holland-Flevoland.

Ik was vorig jaar ook voorzitter van DWARS Utrecht, en daarvoor ook Penningmeester en Vicevoorzitter van die afdeling.

Deze ervaringen neem ik mee in het bestuur. De vereniging goed kennen en zelf al allerlei functies hebben ervaren helpt me om goed samen te werken met leden in verschillende functies.

Hoe sta jij op de rood/groen-meter?

Hoewel ik allebei enorm belangrijk vind: een tikje naar rood, omdat ik denk dat je altijd rood beleid nodig zal hebben om voor groen beleid steun te krijgen. Mensen kunnen niet groen doen als ze rood staan.

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Het belangrijkste: vrede. Nederland en de Europese Unie moeten vrede op ons eigen continent en ook in Palestina afdwingen. DWARS moet zich er keihard voor inzetten dat GroenLinks-PvdA zich hier ook sterk voor maakt.

Daarnaast zal dit jaar, nog meer dan andere jaren, klimaat hoog op onze agenda moeten staan. De formerende partijen hebben geen plannen die ervoor gaan zorgen dat we de klimaatdoelen halen. De dino’s hadden een goed excuus om uit te sterven, maar wij mensen zijn het nu toch echt zelf aan het veroorzaken.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Ik wil DWARS zo goed als mogelijk laten draaien, zodat we onze gezamenlijke idealen kunnen verwezenlijken. Daarnaast kan ik in dit bestuursjaar heel veel leren, en ook met nog meer DWARSers kennismaken, wat ook heel leuk is!

Daarnaast heb ik bij DWARS veel geleerd, mijn idealen een beetje verwezenlijkt en al veel plezier gehad. Ik vind het waardevol dat DWARS zo’n plek is geweest voor mij, en vind het mooi dat ik door de vereniging soepel te laten functioneren ook kan bijdragen aan deze ervaring voor andere mensen😊

Wat trekt jou tot de rol van secretaris?

Ten eerste heb ik al ervaring met veel secretaristaken in mijn tijd als hoofdredacteur en daarvoor als afdelingsbestuurder. Ik hield de website bij, ik maakte en verzond nieuwsbrieven, ik maakte aanmeldformulieren aan, ik heb ervaring met notuleren, ik hield de mail bij. Als congrescommissielid en afdelingsbestuurder heb ik daarnaast ervaring met congressen organiseren. Bijna alles waar een secretaris zich mee bezighoudt dus, maar privacybeleid en toezien op het HR en statuten leer ik graag nog!

In deze functie kan ik nog meer leren dan alleen dat, zoals hoe een organisatie als DWARS op een praktische manier werkt. Ook zal ik mijn vaardigheden verder ontwikkelen. Zo ben ik van nature erg creatief en wil ik allerlei taken oppakken, maar dat slaat af en toe over waardoor ik structuur en overzicht verlies. Dat wil ik verbeteren. Mijn secretaristaken hebben eerste prioriteit en plan ik vaste uitvoermomenten voor in. Als ik tijd over houd wil ik ook meehelpen met andere bestuursleden, waar ik ook veel van zal leren.

Het zijn van secretaris zal mij dus een betere, meer algemeen ontwikkelde bestuurder maken.

Heb je een talent of hobby die niet relevant is voor DWARS?

Ik schaak graag. Dat is een manier om mij te ontspannen en lekker mentaal actief te zijn. Voeg me toe op Chess.com, m’n gebruikersnaam is ‘Gojs’!

Wat is je guilty pleasure?

Perzikken uit blik eten.

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Het enthousiasme waarmee ik projecten oppak en andere mensen help, ondersteun en laat ontwikkelen. Komend jaar wil ik al deze energie in DWARS steken.

Wat is je beste karaktereigenschap?

Ik vind het ongemakkelijk om dit over mezelf te zeggen, maar ik ben erg behulpzaam. Ik krijg er veel energie van om anderen te helpen met projecten of probleempjes, en mensen te laten ontwikkelen.

Wat is je slechtste karaktereigenschap? (te perfectionistisch mag alleen bij klinische faalangst 😉)

Mijn enthousiasme slaat soms erin door dat ik geen goed overzicht en structuur meer heb, omdat ik dan te veel dingen tegelijk wil doen. Hier wil ik komend jaar graag aan werken, door goed te leren prioriteren. Juist in de functie van secretaris kan ik hier echt aan werken, omdat je veel vaste taken per week of maand hebt die je gestructureerd moet uitvoeren.

Als je één wet zou mogen invoeren in Nederland, welke zou dit dan zijn?

Het basisinkomen, dus een vast bedrag per maand wat iedereen boven de 18 in Nederland krijgt, ongeacht van wat je doet of al verdiend. Die wet zou Nederland een heel stuk mooier maken.

De directe armoede wordt erdoor verminderd en de inkomensongelijkheid daalt. Met een basisinkomen hebben mensen een stabiele financiële basis, wat leidt tot minder stress en betere geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dit kan ook leiden tot een afname van kosten voor gezondheidszorg. Mensen kunnen zich ook meer richten op creatieve en ondernemende activiteiten zonder de angst voor financiële instabiliteit. Dit kan leiden tot meer innovatie en start-ups, maar ook meer vrijwilligerswerk. Dingen waar mensen echt gelukkig van worden. Nu vindt 40% van de Nederlandse werknemers dat ze een baan doen die niets toevoegt aan de maatschappij, of zelfs waarde onttrekt, zoals in de consultancy, marketing of voor Shell werken.

Een basisinkomen vermindert ook de bureaucratie en maakt het sociale zekerheidsstelsel eenvoudiger en efficiënter, omdat veel bestaande uitkeringen en toeslagen vervangen kunnen worden. Zo hoeven we niet meer te vrezen voor een toeslagenaffaire 2.0.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Er zijn er zó veel! Eentje die me altijd zal bijblijven is de eerste écht grote activiteit die ik samen met mijn toenmalige bestuursgenootjes (Judith en Imraan) en Jona heb georganiseerd: het verkiezingsdebat tussen Laurens Dassen en Tom van der Lee. Het debat zelf was goed en leuk, ik kreeg er veel positieve reacties op en ik heb er echt veel energie uitgehaald. Ook het eerste grote interview wat ik ooit heb gedaan, met Sander Schimmelpenninck, zal me altijd bijblijven. Dat was omdat ik het heel erg spannend vond, maar ook vanwege iets wat je later zal lezen…

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

Klote. Helemaal klote. Vooral die hoofdredacteur maakt er een potje van.

Nee maar serieus: OverDWARS is een hele mooie leerplek voor redactieleden om te leren schrijven, vormgeven, editen, organiseren of andere dingen te ontwikkelen. Dat maakt het zo mooi en goed dat het er is, naast dat het onze lezers informeert en opinieert!

Als je één ding aan DWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

Meer begrip voor elkaar. Onze organisatie (en de wereld) zou een stukje mooier worden als we iets liever voor elkaar zouden zijn. We hebben al rechtse partijen en de grote vervuilende bedrijven om mee te dealen, laten we onze kritiek op hen focussen.

Concrete tip hiervoor: maak onderscheid tussen de intenties en de daden van een persoon (inclusief jezelf). We hebben als mensen de neiging om anderen af te rekenen voor hun daden, maar onszelf op onze intenties. Een balans hierin vinden is goed.

Als je anderen evalueert, houd dan altijd rekening met hun intenties. En wees daarnaast ook eerlijk over je eigen fouten, zelfs als de intenties goed waren.

Wat is je meest controversiële mening?

Ik vind dat de vrijheid van onderwijs aan banden gelegd moet worden. Scholen zouden iedereen les moeten geven over bijvoorbeeld seksualiteit, gender of de evolutietheorie. De vrijheid om jezelf te kunnen zijn en het weten hoe de wereld in elkaar zit vind ik belangrijker dan religeuze vrijheid. En zijn scholen niet juist een mooie omgeving om over jezelf en anderen te leren?

Noem één idool en één rivaal.

Ik heb een boel mensen naar wie ik opkijk. Mijn moeder vanwege haar zorgzaamheid, Joop den Uyl doordat hij zijn idealen in daden wist om te zetten, en de huidige landelijk secretaris Judith vanwege haar supergoede structuur en organisatie, wil ik hier graag in het bijzonder uitpikken.

Mijn grootste rivaal? Lobbyisten voor industrieën die niet rechtvaardig of duurzaam zijn. Denk aan bijvoorbeeld de tabakslobby, fossiele lobby, big tech, big farma, etc.

Een secretaris moet natuurlijk veel bijzondere persoonsgegevens verwerken en moet dus veel geheim kunnen houden. Dus wat is één geheim die je heel lang voor je hebt weten te houden maar nu wel mag delen?

Bij het interview met Sander Schimmelpenninck hebben we één onderdeel van het interview eruit geknipt. Ik was een beetje gemeen naar Sander, ik maakte een flauwe opmerking, en Sander reageerde vrij fel en boos. Manuela en ik schaamden ons hier best voor, dus dat hebben we eruit geknipt.

(Bonusvraag) Wat is je favoriete boek?

Er zijn heeeel veel boeken die ik inspirerend en boeiend vond, zoals biografieën, historische romans en fictie. Het boek dat me het meest bijbleef, is “72 dagen in de Andes” van Nando Parrado en Vince Rause. Het vertelt het waargebeurde verhaal van de schrijver, die een vliegtuigongeluk in de besneeuwde Andes meemaakte, met de daaropvolgende overlevingsstrijd.

Wat me aanspreekt aan dit boek zijn de diepgaande emoties en de kracht van de menselijke geest. Het toont hoe mensen in extreme omstandigheden kunnen overleven en elkaar steunen. Belangrijke thema’s zoals de fragiliteit van het leven, vriendschap, en de wil om te vechten, zelfs wanneer alle hoop verloren lijkt, komen naar voren. Dit boek inspireert me daarmee.