Bestuurspitches 2021: Kiete voor bestuurslid organisatie en leden

Op het (digitale) DWARS zomercongres (12 juni 2021) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Kiete heeft zich gekandideerd voor bestuurslid organisatie en leden. Ze heeft geen tegenkandidaten.  OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle posten, om zo de congresganger een handje te helpen in haar zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Wat is je volledige naam?
Kiete Schmitt

Hoe jong ben je?
19

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik kom uit Utrecht. In mijn dagelijks leven studeer ik Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, woon ik samen met twee gezellige huisgenoten (in Amsterdam) en fiets ik bij de wieler-, skeeler- en schaatsvereniging SKITS.

Voor welke positie stel je jezelf kandidaat?
Ik stel mijzelf kandidaat als bestuurslid organisatie & leden.

Hoe lang ben je al lid van DWARS?
Ik ben nu 2,5 jaar lid van DWARS.

Waarom ben je lid geworden?
Ik was geïnteresseerd in maatschappelijke thema’s en met name in duurzaamheid en het klimaat, had zin om nieuwe mensen te ontmoeten en een goede vriendin van me zat al bij DWARS, dus toen was de keuze snel gemaakt.

Ben je al eerder actief geweest voor DWARS?
Ja, het eerste jaar was ik vooral actief bij het deelnemen aan reizen en activiteiten en in het tweede jaar zat ik bij de commissie Natuur, Milieu & Landbouw.

Kiete groen-rood meter

Kiete op de groen-rood meter.

Welke verhouding moet er zijn tussen GroenLinks en DWARS?
Ik denk dat DWARS een activistische, kritische en opmerkzame houding tegenover GroenLinks moet hebben. Tegelijkertijd denk ik juist in deze belangrijke periode als het om onze gedeelde idealen gaat, dat we elkaar moeten opzoeken en moeten samenwerken. Vooral na de Tweede Kamerverkiezingen, is het belangrijk dat we ons samen herpakken en de buitenwereld laten zien waar wij voor vechten. Onze rol hierin is met name om de jongerengeneratie te activeren en betrekken in dit proces. 

Heb je wel eens op een andere partij gestemd dan GroenLinks? Waarom?
Nee, dit jaar mocht ik pas voor het eerst stemmen en dat was op GroenLinks. 

Heb je een hobby of talent die niet relevant is voor DWARS?
Toen ik in Oostenrijk woonde, deed ik aan wedstrijdzwemmen en ik ben toen Tiroler Meisterin geworden. (Snelste zwemster van mijn leeftijdscategorie in de provincie waar ik woonde.)

Welke nieuwe hobby of gewoonte heb je ontwikkeld in coronatijd?
Ik heb in de coronatijd veel gebreid. Ik ben nu bijna klaar met m’n eerste trui!

Wat is jouw guilty pleasure?
Wakker worden met een kop koffie met ijsblokjes erin.

Kiete eetgewoonte, favoriete kleur en maaltijd, relatie status en favoriet dier

Kiete eetgewoonte, favoriete kleur en maaltijd, relatie status en favoriet dier

Wat is jouw beste eigenschap?
Ik ben loyaal en betrouwbaar.

Wat is jouw slechtste eigenschap?
Perfectionisme.

Als je één wet zou mogen invoeren of afschaffen in Nederland, welke zou dit dan zijn?
Ik ken niet precies alle Nederlandse wetten, maar het eerste waar ik aan moet denken is dakloosheid. Ik vind het erg vervelend om te zien dat er nog steeds mensen rondlopen die elke dag moeten strijden om (‘s avonds) een dak boven hun hoofd te hebben. In mijn ogen heeft iedereen hier recht op, dus zou ik die wet invoeren.

Heb je een verkiezingsbelofte die je na gaat komen?
Ik zal zo veel mogelijk (nieuwe) leden in onze vereniging betrekken en met elkaar kennis laten maken.

Heb je een verkiezingsbelofte die je *niet* na gaat komen?
Een van mijn speerpunten is een goede terugweg uit de coronacrisis naar onze fysieke vereniging. Alhoewel ik mijn best zal doen, om deze terugweg voor de leden zo goed mogelijk te laten verlopen en eruit te laten zien, realiseer ik mij dat de nasleep van deze crisis voor sommigen ernstiger zal zijn dan we ons realiseren. Voor deze groep kan ik wellicht helaas minder betekenen dan ik zou willen.  

Wat ga jij beter doen dan je voorganger?
Mijn voorganger heeft het in mijn ogen super goed gedaan, dus ik hoop vooral dat ik voort kan bouwen op waaraan zij begonnen is. Doordat mijn voorganger het naar mijn mening goed gedaan heeft kan ik me ook meer op mijn eigen speerpunten te focussen.

Wie is je idool?
Justin Bieber (buiten DWARS) en Srishagon Abraham (binnen DWARS).

Wie is je grootste rivaal?
Ik moet zeggen dat het woord rivaal (nog) niet in mijn vocabulair voorkomt. Ik denk ook dat ik in een levensfase zit waarin rivaliteit nog niet nodig is of op mijn pad gekomen is. Als mensen bijvoorbeeld ergens beter in zijn dan ik, dan is dat terecht en zal diegene mij juist inspireren om dingen ook anders te doen of te verbeteren.

Friet of patat?
Pommes

Heb je nog een sappige roddel?
Nope.

Heb je ooit voor de AIVD gewerkt?
Nee

Wat is iets verrassends over jezelf?
Ik heb 4,5 jaar in een klein bergdorp in Oostenrijk gewoond.

Kiete rivalen en idolen

geen rivalen, Srishagon Abraham, Justin Bieber

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?
De reis naar Boedapest in 2019! 

Wat is het beste compliment dat je ooit gekregen hebt?
Ik zat op de middelbare school bij een toneelgroep. Voor de voorstelling werden we opgemaakt en toen zei iemand dat ik lange wimpers had. Ik had hier nooit bij stilgestaan en vond dat wel een mooi compliment.

Wat is je persoonlijke campagne slogan voor deze verkiezingen?
‘Slapen kan altijd nog.’ Ik bedoel hiermee niet dat je een ‘workaholic’ moet zijn of dat slapen onbelangrijk is (ik heb juist echt die stabiele 8 uur slaap nodig om te functioneren), ik bedoel met deze slogan dat het leven in mijn ogen omarmd moet worden en je je dromen vooral moet najagen en er gewoon voor moet gaan. Een bestuursjaar bij DWARS is daarom een van die ‘dromen’ die ik na ga jagen.

Wat zijn je plannen voor als je niet verkozen wordt?
Dan ga ik verder met de dingen die ik al deed en blijf ik een actief lid bij DWARS.

Hoe komen mensen meer over je te weten?
Als je vragen hebt, kan je me mailen naar kieteschmitt [at] gmail.com of naar de DWARS x Bestuurskandidaten avond komen op 3 juni.

lees ook

LVolg ons op facebook

L