Bestuurspitches 2018: Julia voor Voorzitter

Julia Matser bestuurspitch 2018

Op het DWARS zomercongres (16 en 17 juni 2018) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Julia heeft zich gekandideerd voor voorzitter, waarbij ze het opneemt tegen Rosanne. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle posten, om zo de congresganger een handje te helpen in haar zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Volledige naam
Julia Selma Matser

Kandidaat voor
Voorzitter

Waar kom je vandaan, wat doe je in het dagelijks leven?
Ik woon in Utrecht. Ik loop momenteel stage bij vredesbeweging PAX en ik ben afgelopen jaar afgestudeerd van mijn master Conflict Studies and Human Rights (over oorlog en mensenrechten).

Hoe ben je bij DWARS terecht gekomen?
Ik was lid van een studievereniging (waar ik onder andere voorzitter ben geweest) en praatte daar graag met vrienden over politiek. Ik wilde daar nog dieper over nadenken en meer mee bezig, daarvoor was DWARS voor mij de logische keuze. Dus 30 december 2014 schreef ik me in via zo’n online formulier en een paar weken later ontmoette ik mijn eerste DWARSe vriendin Emma bij een nieuwe ledenavond.

Julia's idolen, leeftijd, stemvoorkeur, DWARStijd en aartsrivalen.

Julia’s idolen, leeftijd, stemvoorkeur, DWARStijd en aartsrivalen.

Ben je al (eerder) actief (geweest) voor DWARS?
Ja, bij de Campagnecommissie, Commissie Rechtsstaat en Justitie, Raad van Advies, Zoekcommissie, en in de Academy (de DWARSe trainerspoule).

Welke DWARSe thema’s vind je het belangrijkst?
Economie en financiën, Groen, Integratie en emancipatie

Welke verhouding moet er zijn tussen GroenLinks en DWARS?
DWARS moet GroenLinks scherp houden op de DWARSe onderwerpen, en we mogen best zoeken naar de onderwerpen waarop het schuurt. In campagnetijden is het verstandiger om GroenLinks vooral te steunen en aan te vullen waar hun eigen campagnes minder op focussen.

Heb je wel eens op een andere partij dan GroenLinks gestemd, en waarom?
Nee. GroenLinks is altijd de partij geweest die het dichtst bij mijn wensen voor de Nederland en de wereld in de buurt kwam. Dat gezegd hebbende, ben ik het niet met alles eens. The Black Eyed Peas hebben bijvoorbeeld veel betere nummers.

Is er iets waar je heel goed in bent of veel vanaf weet?
Dynamiek van gewapend conflict, extreem-rechtse politiek in Europa, migratie en asiel naar Europa in de afgelopen 20 jaar, oorlogsrecht, jongeren in protest, het conflict in Noord-Ierland, Colombia en Mali, interdisciplinair nadenken over vraagstukken als klimaatverandering en feminisme.

Heb je hobbies en/of talenten die al dan niet relevant zijn voor DWARS?
Puzzelboekjes (geen woordzoekers, dat is te makkelijk).

Wat is jouw guilty pleasure?

Wat zijn je sterke kanten?
Ik maak me een onderwerp snel eigen, ik vind het leuk om vragen te stellen en probeer altijd te zorgen dat iedereen zich in een gesprek betrokken voelt.

En wat zijn je zwakste kanten?
Ik ben soms ongeduldig, maar het toegeven is de eerste stap naar verbetering!

Heb je verkiezingsbeloften en ga je die nakomen?
Ja. Ik wil iedereen, oude, nieuwe en nog-niet leden, zich welkom laten voelen bij DWARS. Ik ga dat bereiken door gemiddeld elke week één DWARSer te spreken die ik niet ken en door inspraakavonden te organiseren op belangrijke momenten.

Wat ga jij beter doen dan je voorganger(s)?
Ik wil meer acties organiseren, de barricades op, omdat we niet alleen GroenLinks scherp moeten houden, maar ook daarbuiten moeten strijden voor onze idealen. Met 4000 leden kunnen we een vuist maken tegen bedrijven die onze aarde blijven vervuilen.

Ben je single?
Nu 7 jaar met een niet-PJO’er. Toen ik hem leerde kennen wilde hij VVD stemmen, maar inmiddels is hij helemaal Jesse-fanboy.

Julia's eetvoorkeur, lievelingskleur, lievelingseten, AIVD-geschiedenis en lievelingsdier.

Julia’s eetvoorkeur, lievelingskleur, lievelingseten, AIVD-geschiedenis en lievelingsdier.

Heb je nog laster of roddels die je kwijt moet?
Nee. Ik vergeet roddels altijd en laster is stom.

Weinig mensen weten…
Dat ik een halfjaar in Thailand heb gewoond met m’n ouders en broertje toen ik 12 was, daar heb ik geleerd dat ik mijn neus verticaal en horizontaal kan bewegen.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?
De campagne-aftrap voor de Tweede Kamer-verkiezingen van 2017 en het te gekke succes van het Pokémonfilmpje. Props naar Emma, Sjors en de rest van ons campagneteam!

Wat zijn je plannen, mocht je op wonderbaarlijke wijze niet verkozen worden?
Ik neem dan de trein naar Oerol, waar mijn vriendje met zijn band speelt. (Voor de geïnteresseerden: zijn band heet Love the System. Niet echt een naam om DWARSers fan te krijgen he?) Daarna wil ik graag verder bij de DWARS Academy en in de zomer zal ik een baan gaan zoeken.

Heb je een oneliner of motto dat we niet mogen missen?
Wees een levensgenieter. Als je boos of verdrietig bent, hoef je niet proberen zo snel mogelijk over die emotie heen te komen, maar mag je er ook even van genieten. Gooi die borden stuk! (Zolang je die borden maar niet tegen iemand anders aan gooit (en daarna weer plakt #groen)). Ik doe dit ook tot aan het congres: ik vind het spannend, maar ik geniet van de spanning.

Hoe komen DWARSers meer over jou te weten?
Ik ben bij de DWARS X Kandidatenborrel en hoop veel mensen te spreken tijdens het congres. Daarnaast heb ik FacebookInstagram en LinkedIn.

En verder…
Ik ben trots op dat ik mee heb geschreven aan een manifest over kansenongelijkheid in het onderwijs (daar heb ik samen met Jerry Afriyie, Sunny Bergman en Simion Blom aan gewerkt). Mijn lievelingsserie is Dear White People en mijn lievelingsmuziek Joss Stone. En ik heb heel veel zin in het congres!

lees ook

LVolg ons op facebook

L