Bestuurspitches 2024: Amine voor voorzitter

Ook dit jaar heeft OverDWARS informatie verzameld over de kandidaten voor het aankomende DWARSe zomercongres op 8 en 9 juni. Amine heeft zich gekandideerd voor voorzitter van het Landelijk Bestuur. Met deze vragen hopen we de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar de ultieme voorzitter!

 

Wat zijn je voornaamwoorden?
Hij/hem.

Hoe jong ben je?
24 jaar.

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Geboren en getogen in Dordrecht centrum. In het dagelijks leven ben ik student en bestuurslid bij GroenLinks Drechtsteden, hou ik van sporten, organiseren en nieuwe mensen ontmoeten. Ook kook en bak ik graag in mijn vrije tijd en vind ik het leuk om vrijwilligerswerk op verschillende plekken in de (dieren)zorg te doen.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

In oktober nam ik deel aan het bestuur van GL Drechtsteden, omdat ze iemand zochten die wilde helpen bij het organiseren van politieke cafés, jongeren werven en een helpende hand te vormen voor de gemeentefracties. Er werd voorgesteld dat ik lid zou worden van DWARS om daar wegwijs te worden en te zorgen dat ik de jongeren in de regio kon werven en vertegenwoordigen onder de paraplu van DWARS. De reden dat ik lid werd van zowel GL als DWARS is ingewikkeld. Ik stem al sinds mijn 18e op GroenLinks en dat is nooit veranderd. Na een lastige periode van 2019-2020 wilde ik weer verder met mijn leven en een nieuwe studie Tandheelkunde beginnen. Naast strenge toelatingseisen moet je ook op verschillende aspecten van motivatie in je persoonlijk dossier scoren, waaronder betrokkenheid bij hulpverlening in de breedste zin en bestuurlijke en/of organisatorische ervaring. Deze eisen hebben mij verder gemotiveerd om de politiek en maatschappelijk werk op te zoeken. Dus werd ik als eerste stap voorzitter en penningmeester van RADICAAL, de PJO van BIJ1. Hier had ik het kort naar mijn zin, totdat ik merkte dat BIJ1 een zinkend schip was met ongemotiveerde en onprofessionele, draconische bestuurders die niet tegen meningsverschillen kunnen. Daardoor wendde ik mij richting GroenLinks en PvdA. Daar werd ik nooit teleurgesteld.

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Naast lidmaatschap en aanwezigheid bij activiteiten heb ik geen relevante ervaring.

Hoe sta jij op de rood/groen-meter?

Ik vind mezelf eigenlijk wel meer rood dan groen, want zelfs in groene politiek zie ik rood als ideaal. Daarmee bedoel ik te zeggen dat groene politiek eigenlijk niet zo effectief is als er geen rekening wordt gehouden met de inwoners zelf. Veel mensen vinden het klimaatverhaal niet leuk, omdat ze vooral horen dat het onbetaalbaar is. En dat moet echt anders. Ecologie zonder sociale politiek is eigenlijk gewoon tuinieren. Als we willen dat mensen minder met de auto gaan, moet het OV gratis en beter zijn. Als mensen van het gas af moeten, geef ze dan de middelen om zonder extra kosten vervanging te regelen.

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Klimaat en duurzaamheid, inclusiviteit en diversiteit, sociale gelijkheid, onderwijs, digitale rechten en privacy, gezondheid en welzijn, democratisering van de economie, Congo, Oekraïne en Palestina. Maar ook zorgen voor betere verbinding tussen landelijk en de lokale afdelingen, omdat er talloze kandidaten uit de afdelingen voortkomen, heb ik hier veel vertrouwen in.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Ik heb mij georiënteerd binnen een bestuur als voorzitter, penningmeester en secretaris, en ben eigenlijk van mezelf meer een voorzitter. Ik vind het leuk om vergaderingen te leiden, verantwoordelijkheid te dragen voor een team en hen te motiveren om onze doelen te behalen en bij te springen bij de werkzaamheden waar nodig.

Wat zou jij als DWARS naar de buitenwereld uit willen stralen?

Een PJO die niet alleen divers, groen en eigenzinnig is, maar ook rebels, ambitieus, inclusief, sportief, doorzettend, slim, hardwerkend, ondernemend, creatief, succesvol. DWARS moet de plek zijn waar je terecht kan om een beter mens te worden, om je te ontwikkelen, kennis en ervaring op te doen in verschillende vakgebieden zoals besturen, politiek en meer. Daarnaast mag de grootste jongerenorganisatie van Nederland zichzelf op de kaart zetten als de enige logische keuze om lid en actief van te worden. DWARS moet de plek zijn voor iedereen, ongeacht hun levensovertuiging, een plek voor iedereen, ook mensen die zichzelf niet als politiek of links beschouwen, want onderaan de streep is iedereen wel progressief en links. Maar is niet iedereen geïnteresseerd in een politieke jongerenorganisatie op het eerste gezicht. Dit kan veranderen door DWARS echt op de kaart te zetten en zichtbaar te maken in elke hoek van het land. Er moet een intrinsieke motivatie komen om lid te worden, zoals verschillende leuke activiteiten, winacties, wedstrijden, vrijwilligershulp, clubjes voor verschillende doeleinden, zoals ondernemen, creativiteit, studieclubs en meer.

Zou jij als voorzitter meer intern of extern gericht zijn?

Ik zou mijn best doen om de balans te vinden tussen beide. Je wil namelijk idealiter voor de leden zijn, altijd beschikbaar voor een praatje, ideeën of om problemen onderling op te pakken. Maar een voorzitter moet ook de leden vertegenwoordigen, dus is het heel belangrijk om ook voldoende extern gericht te zijn op andere organisaties, de pers, overige PJO’s, de moederpartij en andere relevante partijen.

Heb je een talent of hobby die niet relevant is voor DWARS?

Ik kan de meeste mensen helpen met het ideale product te vinden, zonder dat ze te veel geld uitgeven of een miskoop doen. Ik ben een soort wandelende consumentenbond eigenlijk.

Wat is je guilty pleasure?

Mijn guilty pleasure is om de kleding die net uit de wasdroger is gekomen op bed te leggen, en daarop een dutje te nemen. Dit is echt een aanrader.

 

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Ik wil met mijn ervaringen en achtergrond een uniek perspectief bieden aan DWARSers. Ik wil mij inzetten om het aantal actieve leden te vergroten en een actiegerichte organisatie te creëren die echt een verschil maakt in het leven van jongeren.

Wat is je beste karaktereigenschap?

Mensen vinden dat ik vastberaden ben. Dit blijkt uit mijn doorzettingsvermogen en bereidheid om constructieve kritiek te omarmen en te gebruiken om mezelf te verbeteren. Ik heb een sterke wil om te leren en te groeien. Ik ben vastbesloten om een positieve bijdrage te leveren aan DWARS en GroenLinks op lokaal niveau. Ik hoop ook dat deze eigenschap van mij anderen inspireert om een effectieve leider te worden.

Wat is je slechtste karaktereigenschap? (Te perfectionistisch mag alleen bij klinische faalangst 😉)

Ik heb vaak moeite met het plannen van mijn vrije tijd of rust. Terwijl het wel nodig is, resulteert dit af en toe in slaaptekort of overspannenheid. Ik heb geleerd en leer nog steeds van collega’s en raadsleden wat het belang van rust is.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Ik heb er eigenlijk twee:
1. Het GL/PvdA-congres heb ik met een team mensen, waaronder Benide en Minne, teksten geschreven voor een aantal moties. Ik vond dit echt een hele bijzondere en leerzame ervaring met geweldige mensen om mij heen.
2. Toen ik na afloop van een leden gesprek met Lisa Westerveld naar de rest van de DWARSers ging bij het Poolcafé in Utrecht, maakte ik een vervelende situatie mee met de barman. Hij eiste bij binnenkomst dat ik mijn muts afdeed. Ik vond dit erg raar en dacht dat het een grapje was, maar de barman kwam uiteindelijk erg bedreigend over. Hij dreigde ook de zaak te sluiten en iedereen eruit te sturen als ik het café niet verliet of mijn muts weigerde af te doen. Hier kwam de rest van de groep vrij snel van op de hoogte en namen ze unaniem het besluit om met z’n allen weg te gaan en naar een ander café te verhuizen. Dit heeft mij ontzettend ontroerd. Ik voelde mij stiekem een beetje schuldig, maar Minne en de rest vertelden me dat dit zeker niet nodig was. Zoiets vergeet ik niet zomaar. Ik heb nog nooit zoiets moois en solidair meegemaakt.

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

Heel leuk! Essentieel voor een jongerenorganisatie eigenlijk. Ik vind het jammer dat de moederpartij geen ledenblad of krant heeft zoals de CPN bijvoorbeeld met ‘’de Waarheid’’. Ik hoop dat OverDWARS een nog mooier ledenblad wordt dan het nu al is met de nieuwe kandidaten aan het roer!

Als je één ding aan DWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

De toegankelijkheid en inclusiviteit van de organisatie verder vergroten. Dit zou kunnen door intensievere outreach en ondersteuning voor jongeren uit diverse en ondervertegenwoordigde achtergronden, zodat iedereen, ongeacht hun sociaaleconomische status of achtergrond, zich welkom en gehoord voelt binnen DWARS. Het kan ook helpen om meer mogelijkheden voor professionele en persoonlijke ontwikkeling te bieden, waardoor leden zich meer betrokken en empowered voelen om actief bij te dragen aan onze doelstellingen.

Wat is je meest controversiële mening?

Ik vind dat alternatieve geneeswijzen of kwakzalverij eigenlijk verboden moeten worden in Nederland, of op z’n minst sterk beperkt. Omdat ik het gevaarlijk en pseudowetenschappelijk vind. Deze mening komt voort uit het feit dat mijn omgeving altijd de wetenschap wantrouwde, veel waren tegen vaccinaties, noemen homoseksualiteit onnatuurlijk, zijn van mening dat wetenschappers en artsen conartists zijn die enkel uit zijn op geld en mensen ziek maken. En tegelijkertijd zijn ze helemaal niet vies van alternatieve geneeswijzen, zoals cupping, chiropraxie, homeopathie en dure aankopen van diverse producten bij de Holland & Barrett. Veel van hen hebben cupping gedaan, en hier verschrikkelijke littekens aan over gehouden. Het is ook te gek voor woorden dat deze ‘’zorg’’ opgenomen wordt in onze zorgverzekering, terwijl het geen zorg is en ook niet helpt volgens de wetenschap. Tegelijkertijd krijgen we geen tandheelkunde in het basispakket en zijn veel medicijnen onbetaalbaar omdat de verzekeraar het niet wil vergoeden, en lijkt de échte wetenschap, die links en progressief van aard is, een plek op de achterbank voor mijn gevoel.

Noem één idool en één rivaal.

Deze is heel makkelijk. Mijn idool is natuurlijk Jos D’Haese van de Belgische (en naar mijn mening betere) PVDA. Hij, samen met Peter Mertens en Raoul Hedebouw, zijn ware voorbeelden voor mij. Hun standpunten en manier van politiek voeren komen voor meer dan 90% overeen met die van mij.

Mijn rivaal is wat lastiger, maar ik denk Rutte of Wilders. Niet alleen omdat we zeer tegenstrijdige standpunten hebben en hun rechtse retoriek haaks staat op onze beleidsvoorstellen, maar ook omdat we een concurrerende visie en doelen delen. GL/PvdA concurreert als het ware met hen en hun partij. Veel PVV-stemmers zijn oorspronkelijk linkse stemmers, maar zijn helemaal klaar met de traditionele politiek.

Als DWARS een co-voorzitterschap had, met welke niet-DWARSer zou je dan co-voorzitter willen zijn?

Mij lijkt het geweldig om het co-voorzitterschap te delen met Tarik Lahbouje, voorzitter van de Jonge Socialisten Rijnmond. We hebben elkaar laatst gesproken over het toekomstig bestuur van de JS en DWARS in Rijnmond, en we hadden gelijk een klik naar mijn gevoel. Ik heb mij naast landelijk, ook lokaal kandidaat gesteld voor voorzitter en zou het heel leuk vinden om een soort collega voorzitters te zijn van DWARS en de JS in dezelfde regio.

(Bonusvraag) Waar moet de nieuwe voorzitter van DWARS zich op richten qua beleidsvoorstellen?

Ik vind dat de voorzitter het idee van democratisering van de economie een podium moet geven, en dit ook moet meegeven aan de Tweede Kamerfractie. Dit is een belangrijk onderdeel van ons puntenprogramma en essentieel voor een gezonde democratie.

 

 

 

lees ook

LVolg ons op facebook

L