Aanstaande zondag houdt de Nederlandse tak van Pegida in Groningen een demonstratie. Pegida wil tijdens deze demonstratie opkomen voor de Nederlandse cultuur en de ‘islamisering’ van Nederland aan de kaak stellen. Maar wat is Pegida eigenlijk voor beweging? En wat zou ons tegengeluid moeten zijn?

De afkorting PEGIDA staat voor ‘Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes’, wat zoveel betekent als ‘ Europese patriotten tegen de islamisering van Europa’. Pegida kent vooral in Oost-Duitsland veel aanhangers, waar de protestbeweging dan ook in 2014 werd opgericht. De eerste demonstratie vond plaats op 20 oktober 2014 in Dresden, en hier wordt nog elke maandag gedemonstreerd tegen de zogenaamde ‘islamisering’ van Duitsland.
Maar waarom is Pegida nou juist in het oosten van Duitsland opgericht?

Verloren Oost-Duitsers
Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland door de geallieerden in twee landen verdeeld: de BRD (West-Duitsland, kapitalistisch, gericht op het westen) en de DDR (Oost-Duitsland, communistisch, gericht op de Sovjetunie en Oost-Europa). De DDR werd door alombekende Muur van de westerse wereld afgesloten en hierdoor kon de nieuwe republiek zijn eigen socialistische burgers vormen. De nieuwe generatie DDR-burgers leefde in een land met een vergaand sociaal vangnet en weinig invloed van buitenaf (vluchtelingen, immigratie, westerse invloeden enz.).

Toen de DDR na de val van de Muur onderdeel werd van de BRD en Duitsland na meer dan 40 jaar eindelijk weer herenigd was, haakten er een aantal burgers af.

Stel je voor: het land waarin je bent opgegroeid wordt opgeheven en de bescherming van de staat is weg; je moet zelf maar voor een baan zorgen. Er moeten vergaande economische hervormingen worden doorgevoerd om te kunnen concurreren met de West-Duitse economie. Je wordt ontslagen bij een van de voormalige staatsbedrijven en het ‘zorgeloze’ leven in de socialistische heilstaat is voorbij. Daarbovenop is er ook nog een nieuwe wereld die zich voor jou opent: kapitalisme, immigratie, een pluriforme samenleving en de islam. Klinkt nogal overweldigend, niet?

“Toen Duitsland herenigd werd, haakten er een aantal Oost-Duitse burgers af.”

Dit voorbeeld klinkt natuurlijk misschien wat overdreven en het bleek voor veel burgers een vooruitgang om afscheid te nemen van de socialistische dictatuur, maar dit voorbeeld laat wel zien dat er onderweg ook veel mensen vergeten zijn. Voor veel mensen waren de grote veranderingen moeilijk te bevatten, want ook na de val van de Muur bleef de Oost-Duitse economie achterlopen op die van de West-Duitse evenknie, en de problemen die er in de voormalige DDR waren zoals milieuvervuiling, slechte huisvesting en een verouderede industrie, waren niet zomaar opgelost. Veel jongeren vertrokken naar het westen omdat daar betere banen te vinden waren. De voormalige DDR-burgers probeerden na de val van de Muur een inhaalslag te maken, maar doordat de voormalige DDR op veel gebieden achterliep, was dit erg moeilijk.

Ontgoocheling
We zijn in het jaar 2014, het jaar waarin Pegida werd opgericht en waarin de eerste demonstratie plaatsvond. Pegida-aanhangers willen zich uitspreken tegen de islamisering van Duitsland. Maar is dit werkelijk het boze gevoel dat de burgers van Dresden de straat op brengt? Gaat het niet om het gevoel van teleurstelling over iets dat niet gekomen is? En nu heb ik het alleen nog maar gehad over de Pegida-aanhangers in het oosten van Duitsland. Op dit moment is de beweging over heel Duitsland verspreid en zijn het dus niet alleen burgers in het oosten van Duitsland die boos en teleurgesteld zijn.

Aanstaande zondag is er dus een demonstratie van de Nederlandse afdeling van Pegida. Waarom nu ook in Nederland? Wij zijn toch altijd opgegroeid in een multiculturele samenleving? We hebben toch geen lang verleden met afhankelijke media, die door de staat gecontroleerd werd? Hetzelfde geldt voor het westen van Duitsland, dat zich na de Tweede Wereldoorlog heeft kunnen ontwikkelen tot een democratische en vrije rechtsstaat. Waarom zijn er dan toch mensen die zich in deze gebieden tot Pegida aangetrokken voelen?

We zullen nooit een eenvoudig antwoord op deze vraag kunnen vinden. Daarnaast weet ik ook niet of het zin heeft om het geringe aantal Pegida-aanhangers dat Nederland telt te overtuigen van onze idealen. Mijns inziens zou het een beter idee zijn om te laten zien waar wij voor staan.

Kom in actie tegen Pegida! Sponsor de tegenactie van Rood en DWARS Groningen. Het opgehaalde geld komt ten goede aan de lokale bed-bad-brood-voorziening. Geef je via deze link op voor de sponsoractie! www.tinyurl.com/VoorTolerantie

Humaan tegengeluid
Laten we ons uitspreken voor een humaan vluchtelingenbeleid, ook bij groepen die onze mening waarschijnlijk niet zullen delen. Laten we altijd het debat aangaan, aangezien er bij een debat altijd een uitwisseling van meningen plaatsvindt. Laten we positief blijven en Pegida-aanhangers niet meteen veroordelen. Laten we kijken waarom ze boos zijn en rustig onze visie uitleggen.

Eigenlijk is het dus heel simpel: we moeten ons laten zien! Deel je mening via Facebook, ga met mensen in gesprek, luister naar elkaar, ga naar demonstraties en draag vooral het humane tegengeluid uit.

Toen de DDR nog door haar Muur ‘beschermd’ werd, konden burgers in het meest oostelijke gedeelte van de DDR geen westerse televisie ontvangen. Men noemde deze gebieden “Das Tal der Ahnungslosen” – vrij vertaald “dal der onwetenden’’ – aangezien burgers in deze gebieden afhankelijk waren van de staatstelevisie die alles behalve onafhankelijk was. In deze gebieden hadden mensen geen toegang tot onafhankelijke en feitelijk juiste informatie.

Dit is nu anders en deze verhalen behoren gelukkig tot het verleden. Laten we er samen voor zorgen dat een positief tegengeluid overal duidelijk te horen is en blijft.

Wil jij onze tegenactie steunen? Je kunt elke demonstrant met een bepaald bedrag sponsoren. Het komt ten goede aan de bed-bad-brood-voorziening in Groningen. Via deze link kun je je opgeven voor de sponsoractie!