Wie is nou de nieuwe burgemeester van Amsterdam?

Sinds 12 juli heeft Amsterdam een nieuwe burgemeester. Het was een uniek moment, want voor het eerst in de geschiedenis van Amsterdam is het een vrouw. Maar wie is deze vrouw nou? Wat heeft zij hiervoor gedaan? Hoe is ze op deze post gekomen? En wat heeft ze in haar eerste twee maanden als burgemeester gedaan? We zoeken het uit.

De gegadigde werd in 1966 geboren in Haarlem en heeft een achtergrond in de sociale wetenschappen en criminologie. Tussen 1998 en 2011 was ze Tweede Kamerlid namens een kleine tot middelgrote partij. Van die dertien jaar heeft de nieuwe Amsterdamse burgemeester er acht als fractievoorzitter doorgebracht. Na haar tijd in de politiek werd ze hoogleraar. Ook schreef ze nog een boek over het leven in de politiek en haar ervaringen. Al met al klinkt dit als een degelijke kandidaat om burgemeester van de hoofdstad van Nederland te zijn. Maar wie het is? Geen idee.

Vervolgens over wat ze tijdens haar eerste twee maanden als burgemeester allemaal gedaan heeft. Negen dagen na haar beëdiging mocht ze haar eerste publieke optreden doen toen de Noord-Zuidlijn geopend werd. Als je het over timing hebt. Ook was ze aanwezig bij andere publieke evenementen, zoals de Canal Parade. Daarnaast spreekt deze mysterieuze vrouwelijke burgemeester zich regelmatig uit over kwesties die in Amsterdam spelen.

Zo vond ze dat Amsterdammers gewoon moesten doorgaan met hun gewone leven. Dat ze zich niet bang moesten laten maken toen terroristen drie Amerikanen neerstaken op het Centraal Station. Zeer verstandig. Ook komt ze met een nieuw anti-radicaliseringsbeleid. Dat houdt in dat er niet meer met salafistische organisaties gepraat wordt. De verwachting is dat ze nog vaker op publieke evenementen aanwezig zal zijn, en zich ook vaker zal uitspreken over Amsterdamse kwesties. En dat is precies wat een burgemeester hoort te doen.

Al met al lijkt dit me een prima burgemeester. Het mag dan nou niet bepaald duidelijk zijn wie deze mysterieuze vrouw nou precies is, maar het lijkt me wel een competente ambtsbekleder. Ik denk persoonlijk dat deze vrouw wel een geschikt persoon voor het ambt is.

Afbeelding: Jos van Zetten

lees ook

LVolg ons op facebook

L