Als jongere heb je het al moeilijk genoeg: een baantje, studie, vrienden… het is veel, alles is veel. Om dan ook nog eens bezig te zijn met alles wat buiten jouw eigen wereld afspeelt, is een moeilijke taak. Hoe kunnen we immers een mening vormen over iets wat we niet kennen? Over ons land en over iedereen die daarin woont? En nog belangrijker: wat vinden we eigenlijk van ons land? Wat vinden we belangrijk?

Als iemand die het leuk vindt om meningen van verschillende mensen over situaties te onderzoeken, stelde ik mezelf deze vragen: Hoe zien wij als jongeren de politiek? Weten we er überhaupt iets vanaf? En zo ja: wat vinden we belangrijk? Wat moet er echt terugkomen in de politiek en het bestuur van ons land?

DWARS

Wij als DWARS en als GroenLinks staan natuurlijk voor groen, voor internationale samenwerking, voor het tegengaan van klimaatverandering en alles waarmee we Nederland en de rest van de wereld een betere plek kunnen maken. Maar hoewel wij weten waar we voor staan, vind ik het des te belangrijker om te weten welke andere meningen er zijn. Juist van andere ideeën kan je groeien als samenleving. Daarom ben ik deze vragen gaan stellen aan wat jongeren, om erachter te komen hoe wij als generatie Z denken over het bestuur van ons land.

Verschillen en overeenkomsten

Ik kwam erachter dat er op de belangrijkste onderwerpen weinig verschil was tussen de jongeren. Wel waren er grote verschillen in hoe erg jongeren betrokken zijn. Sommigen, een achttienjarige studente bijvoorbeeld, gaf aan dat ze niet echt betrokken is bij de politiek. Ze weet wel waar de partijen voor staan, maar niet meer dan dat. Ze vindt het erg belangrijk dat men eerlijk wordt behandeld, maar de politiek interesseert haar verder niet echt. Iets wat ook wel begrijpelijk is, want helaas heeft de politiek de afgelopen jaren niet echt geprobeerd om jongeren meer te betrekken bij het bestuur van ons land.

Een andere jongere gaf aan erg betrokken te zijn bij de politiek. Hij stelde dat hij zich ervan bewust was dat veel rechtse partijen in de ruime meerderheid zijn in het bestuur van ons land. Wij als GroenLinks zetten ons in voor duurzaamheid en willen meer woningen in ons land bouwen. Een humaan vluchtelingenbeleid, waarbij vluchtelingen worden opgenomen in ons land totdat het in hun eigen land veilig is, vond hij ook belangrijk. Verder stelde hij dat politiek gericht moet zijn op het welzijnWelzijn is dat je niks mist en je prettig voelt met het leven dat je nu hebt van mensen. Hij was voor sociale gelijkheid, maar minder voor internationale solidariteit, omdat Nederland zelf als land het belangrijkste is. Ofwel, hij vond dat we andere landen zeker moeten helpen als hier behoefte aan is, maar dat ons eigen land voor moet gaan op andere landen qua politiek, voorzieningen en regelingen. Eerst Nederland, dan de Europese Unie. Tenzij Nederland echt schade zou hebben aangericht aan een ander land.

Een andere student gaf een aantal punten aan die hij belangrijk vindt: goede woningen voor studenten, de woningnood oplossen en klimaatbeleid moest zeker door gaan. Het idee van politieke partijen was dus ook zeker een go.

Een andere jongere van zeventien gaf aan dat ze weet dat er zowel progressieve als conservatieve partijen zijn. Door sommige standpunten vind ze het daarentegen niet meer zo duidelijk waar iedereen tegenwoordig staat. Daarnaast is volgens haar klimaat een heel erg belangrijk standpunt, omdat de gevolgen van klimaatverandering de afgelopen jaren echt te zien zijn in de wereld om ons heen. Wel vindt ze dat veel politieke partijen erg op elkaar zijn gaan lijken en dat er niet zo veel verschillen zitten in de partijen tegenwoordig. Ze hoopt dat er ooit een partij komt die er iets meer uitblinkt, zodat die kan helpen om ons samen te brengen.

Conclusie

Je ziet dus dat er onder de jongeren redelijk wat verschillen zitten, maar dat er ook zeker overeenkomsten zijn. Ik denk dat wij als jongeren maar zeker ook als land hiervan kunnen leren. Wij moeten namelijk achter onze eigen ideeën staan en het is echt van belang dat we ons niet onder de voet laten lopen. Maar, als we niet alleen kijken naar waar we in verschillen maar ook waar we in overeenkomen, kunnen we samen streven naar een beter land waarin iedereen zich gehoord voelt. Rechts of links? Uiteindelijk moeten we kiezen voor samen. Op deze manier kunnen we de wereld iets verbeteren. Dan kunnen we tot een samenleving komen die ook echt samen leeft.

Maar is de politiek dus een go? Of een no go? Die vraag stel ik graag aan de lezers!