Groen rijden is de toekomst. De nabije toekomst, want in 2030 wil Nederland volledig groen rijden. De elektrische auto moet de auto’s op benzine en diesel gaan vervangen. Rijden we dan direct ook volledig groen? Helaas niet. Voor volledig groen rijden is meer nodig dan alleen een auto met een stekker. We moeten namelijk ook kritisch kijken naar de manier waarop de auto geladen wordt. Laad je een elektrische auto met grijze stroom, dan kun je niet zeggen dat je volledig groen rijdt.

Hoe zit dat nou eigenlijk? Is volledig groen rijden eigenlijk al mogelijk, of moeten we daar nog op wachten?

Groen laden of grijs laden: wat is het verschil?

Bij volledig groen autorijden gaat het om de stroom die gebruikt wordt om de accu’s van de auto op te laden. Gebruik je hier grijze stroom voor, dan rijd je niet volledig groen. Grijze stroom heeft overigens geen enkele betrekking op de kleur van de stroom zelf. ‘Grijs’ betekent concreet dat er CO2 vrijgekomen is bij het produceren van de elektriciteit. Deze stroom komt bijvoorbeeld uit centrales waar steenkool of aardgas gebruikt wordt om stroom te maken.

Groene stroom is stroom waarbij géén CO2 vrijgekomen is bij de productie van de elektriciteit. Hierbij kun je denken aan energie die opgewekt is met water, de zon of de wind. Bij groene energie is het niet alleen belangrijk dat er geen CO2 vrijkomt bij de productie. Het is ook belangrijk dat de bron voor de energie hernieuwbaar is. Als voorbeeld: windkracht raakt nooit op, waar aardolie juist wél opraakt wanneer we het blijven gebruiken voor de productie van stroom.

We willen naar volledig groen autorijden, omdat dit het beste is voor het milieu. Dit geldt niet alleen voor het laden van de auto overigens; het geldt ook voor de stroom die je dagelijks in huis gebruikt. Of op het werk natuurlijk.

Kun je volledig groen laden?

Wanneer het gaat om het laden van de elektrische auto, dan denken we al snel aan laadpalen. Dat is immers de plek waar de meeste mensen de auto kunnen opladen. Dat is direct een probleem. Wanneer je een laadpaal gebruikt, dan weet je nooit welke energie gebruikt wordt om de accu op te laden. Zeker niet omdat er nog altijd sprake is van ‘sjoemelstroom’. Dit is stroom met een groen label, terwijl de stroom helemaal niet groen is.

Er zijn wel steeds meer laadpalen waar je volledig groen kunt tanken. De aandacht ligt ook vooral op het groen laden. Vooral omdat de meeste mensen inmiddels goed op de hoogte zijn van het verschil én het belang.

Echt groen tanken is lastig wanneer je laadt bij een laadpaal. Een beter alternatief is laden op het werk of thuis. Daar kun je namelijk controleren of de stroom wel echt groen is. Verschillende leveranciers van energie laten je namelijk graag weten waar de energie vandaan komt die geleverd wordt. Een alternatief is zelf energie opwekken. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te (laten) plaatsen op je huis of garage. Op die manier weet je 100% zeker dat jouw auto volledig groen geladen is. En je kunt op die manier ook groene energie in huis gebruiken.

Hoe slecht is het laden met grijze stroom nou eigenlijk?

De elektrische auto laden met grijze stroom heeft een negatieve stempel gekregen. Toch is die grijze stroom niet zo erg als gedacht wordt. Grijze stroom is niet slechter voor de accu van je auto. En een elektrische auto op grijze stroom stoot nog steeds veel minder CO2 uit per kilometer dan een diesel- of benzineauto.

Toch is de tijd van grijs laden voorbij. We willen in de richting van CO2-neutrale auto’s. Daarbij moet de CO2-uitstoot tijdens het maken van de auto’s teruggedrongen worden en willen we een bewuste houding van de grote bedrijven die hierbij betrokken zijn. Wij, als consument, hebben daarna zelf het heft in handen.

Door groen te laden, zorgen we ervoor dat de elektrische auto nóg beter wordt voor het milieu. Geen enkele CO2-uitstoot per kilometer dus, omdat we de auto geladen hebben met energie uit hernieuwbare bronnen, waarbij geen CO2 vrijgekomen is tijdens het produceren van de energie.

Waar kan ik zelf op letten bij volledig groen rijden?

Wanneer je volledig groen wilt laden en rijden, is het belangrijk dat je de herkomst van de energie kunt controleren. Dat kun je vaak niet bij publieke laadpalen. Zeker niet wanneer ‘groene’ stroom ook sjoemelstroom kan zijn.

Je weet zeker dat de stroom echt groen is wanneer je thuis of op het werk laadt. Daar kun je namelijk van de energieleverancier vragen om de herkomst van de stroom aan te tonen. De meest zekere manier van groen laden blijft voorlopig zelf stroom opwekken, maar dat is lang niet voor iedereen haalbaar. Zeker niet nu subsidie op zonnepanelen stopgezet is. Er zijn wel verschillende andere opties om geld te krijgen voor de aanschaf.

Met de huidige ontwikkelingen rond groene laadpalen wordt het volledig groen laden in de toekomst aanzienlijk makkelijker. Op dit moment is volledig groen laden dus zeker mogelijk en het wordt alleen maar makkelijker.