Powervrouwen in de muziek: Een stemadvies voor de volgende Top 2000

Afbeelding van muziek-oordopjes.

De uitzending van de laatste Top 2000 op NPO Radio 2 ligt alweer een hele tijd achter ons. Dat betekent tegelijkertijd dat de nieuwe editie alweer dichterbij komt! Over pakweg acht maanden mogen we weer stemmen op de beste nummers uit de popmuziek. Dan moet er alleen wel iets veranderen. Wat dan? Meer vrouwen in de lijst!

Want wat is er aan de hand? De afgelopen editie stonden er in de top 100 slechts zeven artiesten of bands met vrouwelijke invloed. ZEVEN! Het enige sprankje hoop: ze hebben met Adele een sterke captain. Zij vertegenwoordigt maar liefst zes nummers in de top 100.

Het zestal popliedjes met vrouwen die niet Adele heten bestaat overigens uit Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij; Paradise by the Dashboard Light waarop Ellen Foley te horen is; Go Your Own Way, waarop Stevie Nicks en Christine McVie de achtergrondzang verzorgen, Pastorale met Ramses Shaffy en Liesbeth List; het Back to Black van Amy Winehouse en tenslotte The Rose van Bette Midler.

Versterking
Deze tracks moeten echt versterking krijgen. Er moet meer vrouwkracht in de top van de lijst, want dit kan zo niet langer! En ook bij de elf radiopresentatoren was te weinig vrouwelijkheid te bekennen. Dit elftal bestond namelijk uit, je raadt het al, elf mannen.

Nu, wat kunnen we doen? Wie de programma’s presenteert, kunnen we helaas niet beïnvloeden. Gelukkig is de lijst zelf wél democratisch. Met zijn allen stemmen dus! En om de beweging van de vrouwen naar de top – ook in de muziek – wat aan te moedigen, geef ik een gratis stemadvies.

Dit advies bestaat uit een Top 5 van nummers van Dwarse powervrouwen waar je de volgende editie op kunt stemmen. Daarnaast geef ik ook mijn Nop 5. Dat is een lijstje van vijf vrouwen die absoluut het verkeerde voorbeeld geven. Deze meiden willen we mijden.

Doe er je voordeel mee!

Top 5 – Wie stemmen we naar de top van de Top 2000?

5. P!nk – Stupid Girls
Godjonkoekel, wat is zij tof. Ze heeft haar naam gebaseerd op Mr. Pink uit de Tarantino-klassieker Reservoir Dogs. Dan kun je de plank bij mij al niet meer misslaan. Bovendien is P!nk gewoon een vrouw met pit die lak heeft aan conventies en ideaalbeelden. In haar nummer Stupid Girls komt ze op voor niet-cliché meiden en bekritiseert ze ‘domme meisjes’ die hun looks boven hun inhoud plaatsen.

I’m so glad that I’ll never fit in
That will never be me
Outcasts and girls with ambition
That’s what I wanna see

4. Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix
Behalve een baard heeft deze vrouw ook een boodschap. Ze kaapte het Eurovisiesongfestival van 2014 met haar oersterke optreden. Ze heeft heel veel mensen een ongemakkelijk gevoel bezorgd en dat is wat we moeten hebben! Confronteer de ongeëmancipeerden met hun ongemakken. Acceptatie komt dan vanzelf. Conchita Wurst is een bewonderenswaardige vrouw. Dat ze zich soms wat aanstellerig gedraagt, zien we met alle gemak door de vingers. Zij moet in de Top 2000!

Rise up to the sky
You threw me down but
I’m gonna fly

3. Lorde – Royals
Haar naam is gebaseerd op het woord ‘Lord’, maar ze heeft er zelf een vrouwelijke variant op verzonnen. Ze manoeuvreert zich stijlvol als uitgesproken feminist tussen het oppervlakkige geweld van de kindsterretjes Miley Cyrus en Justin Bieber. In een omgeving vol blingbling en twerking zegt zij juist: we zijn niet allemaal zo, sommigen van ons gebruiken hun hoofd. En dat tot inspiratie van jong en oud. Wat mij betreft echt geweldig.

My friends and I we’ve cracked the code
We count our dollars on the train to the party
And everyone who knows us knows
That we’re fine with this, we didn’t come from money

2. Nina Simone – Ain’t got no
Deze vrouw heeft ongelofelijk veel betekend voor de strijd tegen het racisme in de Verenigde Staten. In de jaren 60, een tijd waarin het helemaal niet zo geaccepteerd was, sprak ze zich als zwarte vrouw stevig uit over discriminatie en emancipatie. Ze heeft hele albums opgenomen rondom dit thema. En dan heeft ze ook nog eens een nummer dat in Hair zit, een hippiemusical met een flink anti-oorlogssentiment en een gezonde dosis vrijzinnigheid.

I’ve got life, I’ve got my freedom
I’ve got life, I’m gonna keep it

1. Patti Smith – Gloria
‘The godmother of punk’ wordt ze wel genoemd. En ik kan jullie vertellen, lieve DWARSers, Patti Smith is onze vrouw! Ze werd geboren in een gezin van Jehova’s getuigen. Omdat ze zich niet in de bekrompenheid thuis voelde heeft ze zich weten te ontworstelen aan die sektarische gemeenschap. Vervolgens heeft ze zich ontpopt als een ware superheld. Ze heeft nummers gezongen ten behoeve van aidspatiënten, verzet zich tegen oorlog en geweld en steunt de Green Party, een soort GroenLinks van de Verenigde Staten. Een DWARSe Top-2000-stemmer heeft Patti Smith op de kieslijst!

Jesus died for somebody’s sins, but not mine

Nop 5 – Wie willen we NIET in de Top 2000?

5. Christina Aguilera
Zij staat zowaar drie keer in de Top 2000. Met liedjes als Beautiful doet ze alsof alles haar om het innerlijk gaat. En met uitspraken als “Sometimes I am attracted to women” lijkt het alsof ze op de bres springt voor genderemancipatie. Alleen… Ze heeft wel een nose-job gehad, spuit regelmatig botox in haar hoofd en heeft haar figuur niet enkel en alleen aan haar DNA-pakket te danken. You’re beautiful in every single way? Dit soort hypocrisie willen we vanaf, zeker als we de alternatieven hebben uit de bovenstaande Top 5.

4. Kovacs
Sharon Kovacs is een Nederlandse zangeres die vooral het afgelopen jaar flink aan de weg timmerde. Ze werd door het volk beloond met twee noteringen in de Top 2000. Met haar liedjes is weinig mis. Het probleem is iets anders: ze draagt BONT. En veel. En vaak. En ze profileert zich ermee. Haar bijnaam is niet voor niets ‘The Wolf Lady’. Je kunt haar wel de meest uitgesproken bont-ambassadeur van Nederland noemen. Stoere meid? Ik ben klaar met haar.

3. Nicki Minaj
Zij staat nog niet in de lijst, maar ze heeft sinds 2010 al tien hits op haar naam staan. En met de verjonging van de stemmers van de laatste jaren maakt ze steeds meer kans op een plekje tussen de groten van de Top 2000. Ze noemt zichzelf feminist, maar voor haar geldt eigenlijk hetzelfde als bij Christina Aguilera, en dan in het kwadraat. Met implantaten in elke lichaamsronding en volkomen ontspoorde zelf-objectiverende videoclips kun je mij echt niet wijsmaken dat je feminist bent. Hou deze dame uit de lijst a.u.b.

2. Tammy Wynette
Stand by your man van Tammy Wynette staat ongeveer de helft van de jaren in de Top 2000. En elke keer was er één te veel. Het nummer uit 1968 vertegenwoordigt namelijk nog de waarden van voor de seksuele revolutie. De tekst van Stand by your man gaat over: je man doet waarschijnlijk dingen die jij niet leuk vindt, maar wees er maar voor hem, want dat is je taak als vrouw. Verre van een goed advies voor de moderne vrouw. Of zoals Hilary Clinton twintig jaar geleden al zei: “I’m not some little woman standing by my man like Tammy Wynette.” Laten we deze erfenis van de jaren 60 maar diep begraven.

1. Pussycat Dolls
Gelukkig stonden ze nog niet in de Top 2000, maar de afgelopen tien jaar hebben ze acht hits gehad. Het risico op Pussycat Dolls zit er dus in. En waarom moeten we hen niet willen? De Pussycat Dolls is een clubje meiden waarvan de samenstelling wisselt. Ze zingen wel, maar dat is niet waarop ze worden uitgekozen. Het selling point waar het de producers om gaat is hun looks in lingerie. Hun teksten zijn de grootste cocktease ooit en de clips zetten dat idee nog eens fors kracht bij. Kortom, Pussycat Dolls = verheerlijking van de vrouw als lustobject = ondwars Top-2000-materiaal. Weg ermee!


Dit artikel is onderdeel van een themaweek (6 maart – 14 maart).
Tijdens deze week plaatst OverDWARS dagelijks een stuk rondom het thema: de vrouw.

lees ook

LVolg ons op facebook

L