Jongeren en politiek

Binnenhof jongeren in de politiek

“Geert Wilders? Die is toch van de VVD?”, vroeg iemand uit mijn klas laatst bij Maatschappijleer. De leraar zuchtte nog eens diep. “Nee, die is van de PVV. Mark Rutte is van de VVD.”

Helemaal niet erg hoor, om af en toe een foutje te maken. Menselijk. Zeker ook normaal als je 15 bent. Maar wat het zorgelijk maakt, is dat dit soort ‘foutjes’ – ik zou het liever een gebrek aan kennis willen noemen – steeds vaker voorkomen. Zeker op scholen.

Politieke interesse komt weinig voor onder jongeren op de middelbare school. Die zijn niet zo bezig met wat de hoge dames en heren in Den Haag aan het doen zijn. Terwijl dat wel zou moeten!

Want, beste scholier: Wie regelt jouw vakantietijden? Welke mensen zorgen ervoor dat jouw leraren genoeg betaald krijgen en de luchtkwaliteit goed genoeg is op school? Juist, de mensen in Den Haag!

Dus, zou het niet eens interessant zijn om je te verdiepen in de mensen die de dingen voor jou op orde maken  en die er voor zorgen dat jij iedere dag veilig naar school kan. Zou het niet eens interessant zijn om je te verdiepen in de regeling van onze overheid, die voor het fietspad zorgt waarover jij zo lekker kan longboarden met goeie muziek op je oortjes?

“Politiek gaat juist ook over jou”

Lieve jongeren, ik begrijp dat jullie denken dat de politiek heel saai is. Maar dat is het soms helemaal niet, zeker nu met Donald Trump die constant loopt te tweeten, en zijn kleine broertje Geert Wilders ons terroriseert. Juist nu is het leuk om de politiek te volgen, zodat je later tegen je kinderen kan zeggen: “Ja, dat weet ik nog.”

Vijf tips: Politiek voor jongeren
Ik wil je nergens toe dwingen, maar als je het gaat proberen heb ik wel een paar tips. Want het is niet makkelijk om zomaar even de wereld van de politiek binnen te stappen en alles zomaar te begrijpen;  dat doe ik ook (nog) niet. Dus:

  • Kijk af en toe het journaal. Gaat het over de politiek? Top! Snap je het niet? Stel vragen! Je ouders weten dankzij hun leeftijd vast ook allemaal dingen, en zo ontdek je misschien wel achterliggende complicaties waar je in eerste instantie niet aan dacht.
  • Volg Politieke Memes op Twitter. Zo leer je de politiek kennen met een flinke dosis humor.
  • Ga eens kijken bij een PJO, een politieke jongerenorganisatie. Welke partij past bij jou? Wat voor standpunten heb jij eigenlijk op bepaalde onderwerpen? Wat kan een partij voor je betekenen? Heel erg leuk om je dan ook echt aan te sluiten bij een jongerenorganisatie. Je kunt dan met leeftijdgenoten activiteiten organiseren, thema-avonden doen en je zo verdiepen in allerlei onderwerpen.
  • Neem een rondleiding over het Binnenhof door ProDemos! In zo’n rondleiding vertellen ze je alles over de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de Ridderzaal. En het is natuurlijk hartstikke gaaf om in het kloppend hart van de Nederlandse Politiek te staan!
  • Lees af en toe een achtergrondartikel over de politiek. In dat soort artikelen wordt vaak dieper ingegaan in hoe iets nou werkt en dat is natuurlijk hartstikke interessant! Zo leer je misschien dat je toch vaak iets meer over een onderwerp moet weten voordat je iets roept.

Heel erg veel plezier met het ontdekken van het Nederlandse systeem en wellicht zie ik je ooit je maidenspeech houden in de Tweede Kamer!

lees ook

LVolg ons op facebook

L