Het is niet een hobby die iedereen heeft in Rotterdam, heel vroeg opstaan om naar Leeuwarden te reizen. Maar voor mij is het niet echt een probleem, omdat ik het altijd heel erg leuk vind om te reizen. Het was bovendien een speciale dag: ik zou DWARS Fryslân interviewen!

Het was een koude ochtend met veel werkzaamheden aan het spoor, maar dat mocht de pret niet bederven. De afdeling organiseerde een debattraining waarvoor ze me hadden uitgenodigd. PAL-GroenLinks was ook aanwezig – zij vertegenwoordigt GroenLinks en PAL in de gemeenteraad van Leeuwarden. De afdeling is een samenvoeging van PAL (Progressieve Aktie Leeuwarden) en GroenLinks zelf. Het was heel leuk om te luisteren naar de soms typische onderwerpen die ze in Fryslân behandelen, zoals het recent verboden kievitseieren oprapen. Heel apart is dat, als je uit het westen van het land komt waar je andere discussies hebt. Maar het bestaat dus wel!

Na aandachtig te hebben geluisterd en een wandeling door het centrum richting het huis van Douwe Hoekstra (secretaris bij de afdeling), heb ik een interview afgenomen bij DWARS Fryslân.

Sinds wanneer is DWARS actief in Fryslân?
“Sybren van Maurik heeft in november 2015 de draad van de afdeling opgepakt. Hij probeert telkens de fakkel door te geven, en heeft goede hoop dat het zo door zal gaan.”

Spreken jullie ook Fries tijdens de bijeenkomsten?
“Wij spreken gewoon Nederlands.”

“Spreken jullie ook Fries?”

Wie zitten er allemaal in het bestuur?
“Sybren is voorzitter, Douwe secretaris, Tim penningmeester en Eddie is vice-voorzitter en bestuurslid ledenwerving.”

Hoe vaak organiseren jullie activiteiten?
“Naast de borrel organiseren we activiteiten, maar het is lastig om iets te organiseren omdat Fryslân zo groot is en zoveel verschillende steden heeft. We organiseren ook activiteiten in samenwerking met PAL-GroenLinks en andere PJO’s.”

Welke activiteit heeft veel media aandacht gekregen?
“Onze activiteit tegen de kievitseieren kwam op de nationale televisie. En de regenboogpadactiviteit met de andere PJO’s was ook een succes.”

Wat is een cruciaal probleem in Fryslân, dat jullie graag willen aanpakken?
De slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

Met welke afdeling hebben jullie goed contact?
Met alle afdelingen. Maar met DWARS Groningen hebben we verhoudingsgewijs veel meer contact – ook vanwege onze ligging.

Het was een hele fijne dag. Ik ben heel blij dat ik zo aardig werd ontvangen door PAL-GroenLinks. Ook inspireerde dit bezoek me om vaker andere afdelingen te bezoeken. Het is heel fijn om al die gezichten te zien en van elkaar te leren. Na afloop kreeg ik zelfs nog Fries suikerbrood mee van Sybren, dus kan ik alleen maar zeggen: Fryslân bedankt!