In de afgelopen maanden heb ik mogelijk meer gevlogen dan in alle maanden van mijn leven daarvoor bij elkaar. Ik heb namelijk een trimester gestudeerd in Thailand en daarnaast rondgereisd door Noordoost- en Zuidoost-Azië. Hierbij heb ik helaas heel wat afgevlogen. Vliegen is al vervelend genoeg (denk aan krappe beenruimte, huilende baby’s en passagiers naast je die honderd keer op willen staan) en bovendien zeer vervuilend (ik heb wel mijn plekje in de groene hemel veiliggesteld door aflaten bij GreenSeat te kopen). Mijn ergernis ging echter vooral uit naar het eten dat ik kreeg in het vliegtuig.

Vliegtuigeten heeft een slechte reputatie: het is vaak smakeloos, pappig of gewoonweg vies. Een doorn in het oog was mij niet zozeer deze gebrekkige kwaliteit, maar het feit dat vlees (of vis) veelal de standaard is en maaltijden voor mensen met ‘speciale dieetwensen’, zoals vegetarisch of veganistisch, een optie. Het was namelijk niet gemakkelijk om aan een vegetarische maaltijd te komen. Op de websites van de luchtvaartmaatschappijen waarmee ik vloog was vaak niet te vinden hoe ik een vegetarische maaltijd moest reserveren. Ik kon mezelf dan niet verzekeren van een maaltijd aan boord. In sommige gevallen waren er nog wat extra vegetarische maaltijden beschikbaar. Dan kon ik toch een enigszins fatsoenlijke maaltijd krijgen. Maar meerdere malen heb ik het moeten doen met een stukje brood, wat rauwkost en een yoghurtje. En dan was de rauwkost soms oneetbaar gemaakt door er een plak vlees of vis overheen te leggen.

Gezien het feit dat het aantal vegetariërs en flexitariërs al jaren stijgt, verbaast het mij dat het door vliegmaatschappijen nog altijd als iets heel speciaals en daarmee een absolute uitzondering wordt beschouwd om (eens een keer) geen vlees of vis te eten. Bovendien lijkt het me dat vegetarisch eten goedkoper is om in te kopen voor vliegmaatschappijen. Verder kunnen ook fervente vleeseters best een keertje zonder vlees. Wat houdt vliegmaatschappijen tegen?

Navraag bij KLM, Delta Airlines en Thai Airways (en een aantal andere, maar die negeerden me) leverde weinig nuttige of hoopvolle informatie op. Zo verklaarde Delta Airlines haar maaltijden te baseren op feedback van passagiers en op het feit dat de meerderheid nou eenmaal graag vlees of vis eet. De KLM kwam met een soortgelijke uitleg. Vegetarische maaltijden zijn niet de standaard, “omdat het merendeel van onze passagiers wel vlees eet”. Maar moeten alle passagiers dan ook per se vlees krijgen tijdens hun vlucht? Thai Airways zei simpelweg dat dit gewoon de “internationale standaard” is. Wel beloofden ze alle om deze ‘feedback’ mee te nemen in hun toekomstige maaltijdbeleid.

Mijns inziens zijn al deze bezwaren en obstakels om vegetarische (laat staan veganistische) maaltijden te krijgen ouderwets en is het tijd om in vliegtuigen, maar net zo goed in bussen, treinen en op boten, vegetarische maaltijden de standaard (of tenminste altijd voor iedereen beschikbaar) te maken. Dan kan iedereen tijdens een reis de maaltijd krijgen die bij de eigen wensen en behoeften past.