Kamerwatch: Een initiatief voor de backbenchers

Jens Bosman Kamerwatch

Corrie Brenk. Frank Futselaar. Ingrid van Engelshoven. Ooit van deze mensen gehoord? Het zou zomaar kunnen van niet. Maar ze hebben iets gemeen: ze zijn alledrie Kamerlid! Er zitten erg veel mensen zoals deze drie in de Tweede Kamer waarvan het grote publiek nog nooit heeft gehoord. Maar ook zij verrichten belangrijk werk, dienen moties in of stemmen mee in een debat. Het project Kamerwatch is er om deze mensen voor het grote publiek zichtbaar te maken.

door Jens Bosman, Kamerwatcher van Sybrand Buma en Kamerwatcher van het jaar 2017

Wat was het idee? Het startte met een tweet van Joris de Savornin Lohman, die er bang voor was dat we na 4 jaar nog steeds geen idee zouden hebben wie de ‘backbenchers’ van de grote partijen zouden zijn. De meeste Kamerleden die in het nieuws komen zijn de fractievoorzitters. En die kennen we nou wel.

“De fractievoorzitters kennen we nou wel”

Dus startten Jurjen van den Berg, Tim Cardol en Joris de Savornin Lohman samen Kamerwatch. Via een Google Drive spreadsheet konden twitteraars zich inschrijven en zich koppelen aan een Kamerlid. Er was blijkbaar veel animo voor het project: binnen 24 uur had elk Kamerlid een adoptie-Twitteraar! Deze mensen konden nieuws, wetenswaardigheden en feitjes over hun Adoptie-Kamerlid tweeten via #Kamerwatch.

Ook in de media werd Kamerwatch opgevist. De Volkskrant schreef een artikel, het NRC besteedde er aandacht aan het ook Trouw lichtte het initiatief uit.

Hoe staat het nu, 3 maanden later, met Kamerwatch? Best goed, kunnen we wel stellen. Hoewel een aantal twitteraars nauwelijks via #Kamerwatch tweet, doen de meesten zeer hun best en geven ze elke week of zelfs elke dag een verslag van de verrichtingen van ‘hun’ Kamerlid.

Recentelijk werd een heus Kamerwatch-evenement gehouden, met de uitreiking ‘Kamerwatcher van het jaar’ en ‘Kamerlid van het jaar’, en diverse workshops waarin uitgelegd werd ‘hoe te kamerwatchen’. Ook was er een debat, met onder andere Lisa Westerveld (GL), Pieter Duysenberg (VVD) en Elbert Dijkgraaf (SGP), waarvan de laatste uiteindelijk naar huis ging met de hoofdprijs: vanwege zijn goede verhouding met zijn Kamerwatcher Niek Heijne won hij de ‘Kamerlid van het Jaar’-prijs.

“Hou die kamerleden in de gaten!”

Andere hoogtepuntjes zijn er ook: zo is Kamerlid Esther Ouwehand met haar Kamerwatcher naar de Paceshifters in Paradiso Amsterdam gegaan, en heeft Jurjen van den Berg al meerdere malen met zijn Kamerlid Martijn van den Berg koffie gedronken. Willem Dudok en Bram van Ojik maakten ‘snode plannen’, namelijk het project #whatsappenmetbram, waarin Van Ojik en Dudok iedere week de week van van Ojik doornemen.

Verder was er mijn idee om mijn Kamerwatch Sybrand Buma te belichten van een heel andere kant dan we gewend zijn: namelijk met archieffoto’s of andere foto’s op het internet onder de hashtag #bumateriaal. Dit leverde mij uiteindelijk de award ‘Kamerwatcher van het Jaar’ op, en ik ben er nog steeds trots op!

De komende 4 jaar zal Kamerwatch zich hopelijk verder ontwikkelen en zullen er soortgelijke projecten en ideeën bijkomen. Zo zullen we misschien ontdekken wat  Corrie Brenk, Frank Futselaar en Ingrid van Engelshoven allemaal hebben gedaan in deze vier jaar. Ik zou zeggen: hou ze in de gaten!

lees ook

LVolg ons op facebook

L