Uit de kraan, de douche en de stortbak van het toilet stroomt schoon drinkwater. Water dat is opgepompt uit de grond of vanuit oppervlaktewater en grondig is gereinigd. Dat kost een hoop energie en chemicaliën. Wat dat betreft kun je maar beter zo min mogelijk water gebruiken. Hoe zit dat met jou? Zit je een beetje op het Nederlands gemiddelde? Of ga je al in de richting van de verspillingskampioen Amerika? Doe de test en vind uit hoeveel water jij verbruikt!


Deze test is gemaakt door Jos van Goor in opdracht van OverDWARS.
De bronnen voor de getallen vind je achter de verschillende links in dit artikel.

Hoeveel water verbruik jij? Een Nederlander gebruikt gemiddeld 119 liter schoon water per dag. Dat is niks vergeleken met de Amerikaan, die 600 liter water gebruikt. In Europa zitten alle landen eigenlijk wel tussen de 100 en 160 liter water per dag. Wat maakt nou dat grote verschil met Amerika? Het gemiddelde huis is groter dan het Europese huis. Dat zorgt meteen al voor een hoger waterverbruik. Denk dan aan schoonmaken en de tuin sproeien. Daarbovenop sproeien Amerikanen hun tuin gemiddeld vaker. Ook in hele warme droge gebieden, die wij hier in Europa minder hebben.

Daarnaast is het aandeel Amerikanen dat een eigen zwembad heeft relatief hoog. Meer dan 13 miljoen Amerikanen hebben een eigen zwembad. Dat is een zwembad op elke 25 Amerikanen. Van Nederland zijn die cijfers niet bekend, maar de inschatting is gauw gemaakt dat Nederland lager scoort.

10 liter per dag
Aan de andere kant heb je de landen waarin bijna geen kraanwater wordt gebruikt. Landen als Ghana, Senegal en Mozambique komen niet boven de 10 tot 40 liter per dag uit. Dat heeft met de beschikbaarheid van schoon drinkwater te maken. Of eerder gezegd, het gebrek aan beschikbaarheid. Ter vergelijking: wij Nederlanders spoelen gemiddeld per dag al 34 liter schoon drinkwater door het toilet.

En dat is nog niet eens alles. In ons persoonlijke gebruik verbruiken we 119 liter water per dag, maar indirect verbruiken we nog veel meer. De hoeveelheid water die nodig is om bijvoorbeeld je voeding te produceren is niet meegenomen. En die getallen reizen pas echt de pan uit. Voor een bordje rijst, rundvlees en groente is al gauw 4.500 liter water nodig. Dan kun je dus nog zo zuinig douchen, één hapje vlees en het is weer tenietgedaan.

Wat moeten we dan?
Alles kost water. Geen water verbruiken is geen optie. Een mens heeft voeding en hygiëne nodig. Wel helpt het enorm als je je douchegewoonte beperkt tot het wassen. Dan ben je in een paar minuten klaar. Tandenpoetsen, scheren, seks… Dat kan allemaal prima in de droogte.

Ga niet te vaak in bad, neem geen jacuzzi, zoek uit of een vaatwasser of handafwas in jouw huis het zuinigst is. Zorg dat je wasmachine zo vol mogelijk zit voordat je hem aan doet. En eet af en toe veganistisch, nu en dan vegetarisch. dan doe je het al heel behoorlijk. Wees geen Amerikaan, wees een zuinige Nederlander. Niks mis mee.