4 domme vragen over de Ramadan

Ramadan feestelijk

Het is weer zover. De komende weken zal een grote groep moslims overdag niets meer eten of drinken, want het is de vastenmaand. De Ramadan zoals het genoemd wordt in de islamitische kringen is een van de vijf zuilen van de islam. Tijdens deze maand krijgen wij als moslims de meest vreemde vragen, van nieuwsgierige en verwarde mensen. Ik deel daarom graag de grappigste vragen en mijn belevenissen.

Tijdens het vasten vind ik het fijn als mijn vrienden zich gewoon normaal gedragen. Het is iets wat ik een leuke belevenis vind om eens in het jaar te doen. Ik heb wel hele fijne vrienden, soms lopen ze weg als ze weten dat ik aan het vasten ben en ze een boterham vasthouden. Maar op zich is dat niet echt nodig. Ik kan het wel aan, ik wil niemand tot last zijn. Ik weet dat veel mensen mij niet als last zien, ze vinden het juist heel interessant!

“Mag je je handen wassen?”

Het is wel eens voorgekomen dat ik per ongeluk water dronk. Ik was toen zo boos dat ik water dronk op de eerste dag. Toen zakte alle moed me in de schoenen om van voor af aan te beginnen. Maar daar bleef het nooit bij.

Het is mooi om te zien dat mensen interesse hebben in mijn geloof. Ik deel heel graag mijn verhalen en mijn perspectief van de Ramadan. Alleen heb ik soms mijn twijfels of mensen serieus zijn met hun vragen, zo ook dit soort vragen:

“Fatih, mag je ook kauwgom kauwen?”
Het logische antwoord: Het mag niet! Kauwen mag altijd natuurlijk, maar aangezien je soms even moet slikken en dus je speeksel met wat je aan het kauwen bent binnenkrijgt, valt dit dus wel onder het benuttigen van iets.

“Fatih, mag je ook je handen wassen tijdens het vasten?”
Jazeker, dat lijkt me al net zo logisch! In aanraking komen met water mag altijd. Probeer geen water in je mond te krijgen als je je gezicht wast. Dat lukt je vast wel!

“Mag je je speeksel doorslikken?”

“Mag je echt geen water?”
Er zijn echt mensen die het je ieder jaar opnieuw vragen. Ik blijf logischerwijs iedere keer weer nee zeggen.

“Fatih, mag je je speeksel niet doorslikken?”
Op de middelbare school bijvoorbeeld had ik docenten die mij wel eens vroegen of ik ook mijn eigen spuug niet mocht inslikken. Ik wist niet zeker of ik hem wel serieus moest nemen, dus vroeg ik hem of hij dat zelf ook kon. Hij antwoordde door te schudden met zijn hoofd. Het logische antwoord is dan ook: Probeer jij maar eens niet te slikken. Lastig hè? Hier is ook gewoon aan gedacht. Je mag heus je speeksel doorslikken, of je spuugt het gewoon uit, simple as that.

Meedoen aan de Ramadan is elk jaar weer een belevenis. Elke avond gezellig aan tafel zitten met mijn familie is een mooie gewoonte. Soms zie je wel eens tafels gedekt met ontzettend veel eten, dat doen we gelukkig nooit omdat het niet nodig is. Ik ben daar ook wel tegen als GroenLinkser zijnde, je moet niet te veel voedsel maken, anders is het voedselverspilling en dat is dan weer niet de bedoeling van de Ramadan.

Dit jaar valt het congres van DWARS tijdens de Ramadan. Ik ben benieuwd hoe ik het ga volhouden, ik neem vast wel weer een pauze.

lees ook

LVolg ons op facebook

L