De laatste Prinsjesdag

Marianne Thieme

Ik hoop dat jullie genoten hebben. Jullie keken dinsdag namelijk allemaal naar Prinsjesdag oude stijl. Niet omdat onze prinsjes ondertussen vervangen zijn door de 3 A’s: Amalia, Alexia en Ariane, maar gewoon omdat het concept niet van deze tijd is. De derde dinsdag van september is namelijk al lang niet meer de dag dat de miljoenennota bekend wordt gemaakt. Deze informatie is elk jaar al eerder bekend.

door Etienne Goudriaan

Op Fritsjesdag, de vrijdag voor Prinsjesdag is traditioneel het nieuws over de miljoenennota al bekend. Op deze dag brengt Frits Wester elk jaar de begroting naar buiten. Daarbij maakt hij ook alvast de excuses van het kabinet: “Rond deze dagen kan ik echt niet op het Binnenhof gezien worden. Ze zijn boos dat het me weer gelukt is. Niemand wil dan met me praten.”

Dan is het moment aangebroken voor Tweede Kamerlid Ronald van der Raak. Het SP-kamerlid is woordvoerder Prinsjesdag-frustratie en dient traditioneel een motie in om te klagen over het lekken van de documenten. Dit is het startsein: direct hierop vallen alle politieke partijen over elkaar heen om kritiek te geven op de inhoud van de miljoenennota.

Tegen de tijd dat dinsdag aanbreekt is eigenlijk dus alles al gezegd. Wat rest: rondscheuren door de stad in een koets (van onze belastingcenten) en een saaie speech van de koning. Tijdens deze speech proberen politici niet in slaap te vallen, discussiëren speechwriters over het aantal woorden per minuut van Koning Willy (120 per minuut, waar Beatrix een statige 100 per minuut aanhield) en zit de rest van Nederland te wachten op de spinoff van Lucky TV. Vervolgens is dan ‘het moment’ aangebroken: het budget voor 2017 wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

Gelukkig. We hebben prinsjesdag weer overleefd.

Dus wat is de oplossing? Alle tradities maar afschaffen? Nee hoor. Fritsjesdag mag van mij zeker blijven. En de Algemene Politieke Beschouwingen zijn elk jaar een politiek spektakel. Die moeten dus zeker blijven bestaan. Maar de derde dinsdag van september… Die is wel aan wat vernieuwing toe. Voor de inhoud is gelukkig al een oplossing: de klimaatwet die GroenLinks en PvdA hebben ingediend. De bijbehorende klimaatbegroting zal elk jaar op Prinsjesdag besproken worden.

Mijn voorstel voor 2017 is dus als volgt: Prinsesjesdag begint met een ritje door Den Haag. Dan leest onze koning de klimaatrede voor. Het liefst een beetje snel. Meteen aansluitend wordt Lucky TV uitgezonden als beloning voor de mensen die de klimaatrede hebben afgekeken.

Vervolgens stapt de koninklijke familie weer op hun (elektrische) fiets en doen ze een wedstrijdje wie als eerste bij het Tweede Kamergebouw is. De winnaar mag het groene koffertje aanbieden. De gouden koets is dan natuurlijk niet meer nodig; die gaat het museum in.

De opwarming van de aarde wordt tegengegaan, we besparen een hoop geld op de koets én het wordt een stuk leuker om te kijken. Kortom, iedereen wint. Ik heb dus enorm veel zin in Prinsesjesdag ‘nieuwe stijl’ en ben er volgend jaar zeker bij. Jullie ook?

lees ook

LVolg ons op facebook

L