Dus, je wil een artikel schrijven voor OverDWARS? Wat leuk! Er zijn wel een aantal richtlijnen die wij aanhouden zodat we onze artikelen toegankelijk en leuk houden.

Het begint bij het kiezen van een onderwerp: doe dit altijd in overleg met de redactie (bijvoorbeeld door een mail met jouw idee te sturen naar over@dwars.org). Wij schrijven over een heleboel verschillende onderwerpen, maar niet alle onderwerpen zijn even geschikt voor OverDWARS.

Probeer zo makkelijk mogelijk te schrijven. Vermijd bijvoorbeeld ingewikkelde woorden en lange zinnen. Als je een moeilijk woord gebruikt, lever dan een definitie aan.

Heb je al een artikel geschreven?

Geweldig! Deze kan je ook opsturen naar over@dwars.org, de hoofdredacteur neemt dan contact met je op over het vervolgproces. Sommige artikelen die bij ons ingezonden worden hebben nog wat verbetering nodig. Daar begeleiden we je dan ook in. Eén van onze redacteurs redigeert je artikel en voorziet het van verbeterpunten. Wanneer die verbeterpunten verwerkt zijn, plannen we je artikel in!

Richtlijnen

Qua lengte voor de artikelen zijn we redelijk flexibel, maar we willen hierbij toch een indicatie geven:

  • Ongeveer 350 woorden voor de introductie van een recept.
  • 500 – 1500 woorden voor luchtige artikelen, zoals een grappig ‘voorspellend’ artikel voor Prinsjesdag.
  • Mik op maximaal 1500 woorden voor opiniestukken.
  • Maximaal 2500 woorden voor diepgaande en inhoudelijke analyses.

Een interview kan in meerdere categorieën passen. Minder woorden mag altijd. Weet je niet zeker hoe veel woorden je ongeveer kan gebruiken voor jouw idee? Vraag het dan eventjes aan de redactie!

Zorg ervoor dat je een titel hebt bij je artikel en dat er een gepaste hoeveelheid tussenkopjes is (ongeveer elke 2 alinea’s een nieuw tussenkopje). Lever graag ook een afbeelding aan.

Als je gebruik maakt van bronnen, benoem deze dan even door een link in de tekst te plaatsen naar het gebruikte artikel. Als je bron niet online te vinden is, benoem deze dan eventjes in een bronnenlijst onderaan de pagina.

Large Language Models (LLM)

Nog één laatste belangrijke opmerking: LLM’s (zoals ChatGPT) kunnen hele handige middelen zijn bij het schrijven van artikelen, zoals bij het maken van het opzet. Wij vinden het echter belangrijk dat onze teksten volledig uniek en authentiek zijn. We willen daarom waarschuwen voor het gebruik van AI-systemen voor het schrijven van artikelen.

Op al deze punten letten wij ook als redactie als we een artikel lezen, dus een redacteur van ons kijkt ook graag mee. Wij letten dan bijvoorbeeld op de spelling en de toegankelijkheid. Zo komen we gezamenlijk tot een mooi artikel! Mocht je nou vastlopen op welk punt dan ook, vraag dan vooral om hulp van de redactie.