Gemiddeld verspillen Nederlanders 41 kilo voedsel per jaar – dat is 13% van ons eten! Daarmee verliezen we met zijn allen jaarlijks voor honderden miljoenen kilo’s eten aan voedselverspilling. En dat is slecht nieuws voor het milieu, want wie voedsel verspilt, verspilt ook water, land, energie en CO2. Om dat te voorkomen, vind je hieronder de 10 beste tips tegen voedselverspilling.

met inspiratie van Instock

1. Controleer je voorraad voor je boodschappen gaat doen
Je hebt vaak meer in huis dan je denkt! Voorkom dat je te dubbele producten koopt door de koelkast te controleren voor je boodschappen doet. Mocht je het niet kunnen onthouden, dan helpt het om een foto te nemen van je voorraad- en koelkast!

2. Maak boodschappenlijstjes
We kennen het allemaal: de supermarkt barst van de verleidelijke koopjes. Als je boodschappen doet aan de hand van een lijstje, doe je direct veel minder impulsaankopen. Dus schrijf vooraf op wat je echt nodig hebt, dan verspil je uiteindelijk minder voedsel én hou je een aardig zakcentje over.

3. Meet hoeveelheden af
Gebruik je maatbeker of je weegschaal om rijst, pasta, bloem en andere standaardingrediënten af te meten. Hiermee voorkom je dat je te veel maakt, en is de verleiding minder groot om toch nog een flinke scheut toe te voegen.

4. Gooi niets weg zonder het te bekijken, ruiken en/of proeven
Doordat we tenminste-houdbaar-tot-data verkeerd interpreteren, verdwijnt een boel uitstekend voedsel in de afvalbak. Zo’n datum is alleen bedoeld als kwaliteitsgarantie vanuit de producent – vooral bedoeld om rechtszaken te ontlopen. Gebruik daarom altijd liever je eigen zintuigen voordat je iets weggooit.
Overigens is de tenminste-goed-tot-datum dan weer wel de uiterste datum waarop je een product veilig kunt eten.

5. Kies de juiste bewaartemperatuur
Anders dan veel mensen denken, kun je tomaten, aubergines, paprika’s, basilicum en bananen beter in een fruitschaal bewaren dan in de koelkast. De producten die je wel gekoeld bewaart, blijven het langst goed bij een koelkasttemperatuur van 4 graden.

6. Eet wat je hebt
Raken producten verdwaald achterin je koelkast? Vind je maanden later de verschimmelde aangekoekte restjes terug? Voorkom dit soort problemen door producten die als eerst op moeten (waarvan de houdbaarheidsdatum het dichtstbij ligt) vooraan in je koelkast te leggen. En – hoe simpel kan zijn – open geen vers zakje kaas als er nog een geopend zakje ligt.

inmaken pot

Probeer eens zelf je overgebleven groenten in te maken in een oud potje!

7. Conserveer je ingrediënten zelf
Misschien dat we nu te veel als je oma gaan klinken (of als een doorzagende hipster), maar conserveermethoden zoals fermenteren, inmaken, en pekelen zijn stiekem heel leuk én simpel om uit te voeren.
Snij bijvoorbeeld je komkommer in plakken, stop deze in een pot met wat azijn, water en suiker, dan kun je later genieten van een frisse toevoeging aan je Oosterse gerecht.

8. Bewaar kliekjes in gesloten containers
Heb je ondanks bovenstaande tips om niet te veel te maken toch nog eten over? Gelukkig kun je met kliekjes – mits goed bewaard – een paar dagen later weer iets lekkers bereiden! Neem ze bijvoorbeeld mee als lunch, grijp deze kans om een avondje niet te hoeven koken, of vries je restjes in! Hier vind de beste tips (plus heerlijke recepten!) om zo goed mogelijk in te vriezen.

9. Deel met anderen
Er is altijd wel iemand die blij is met jouw overgebleven maaltje – zo is een vriend die tot over zijn oren in de tentamenstress zit vast blij met deze lieve bijdrage! Daarnaast bestaan er verschillende apps die bedoeld zijn om jouw overgebleven eten aan te bieden aan anderen, waarbij je ook nog eens een vreemde blij kunt maken.

10. Voer de geitjes
Veel (kinder)boerderijen kunnen jouw bijdrage in de vorm van restjes goed gebruiken. Controleer wel vooraf even wat de dieren mogen eten. Hier vind je de dichtstbijzijnde geitenboerderij in een handomdraai.

De tips in dit artikel zijn geïnspireerd door Instock. Met hun restaurants, producten en catering geven zij opnieuw waarde aan eten dat anders verspild zou worden. Dagelijks bereiden hun creatieve chefs lekkere gerechten van het eten dat zij redden.

Dit artikel is onderdeel van onze themaserie over voedsel

Dit artikel is onderdeel van onze themaserie over voedsel.