In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed – gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Deze keer deelt Hessel Hoekstra verschillende soeprecepten.

In een eerder artikel in deze rubriek schreef ik dat ik niet ’s werelds beste kok ben. Enige tijd geleden heb ik echter een soort voedsel ontdekt waar ik wel goed in ben: soep! Het is makkelijk, gezond en vooral lekker. Je kunt het als maaltijd eten, maar ook als bijgerecht als tussendoortje. De afgelopen maanden heb ik verschillende recepten verzameld en ik wil graag een regenboog aan soepjes verzamelen. Hoewel ik nog niet alle kleuren soep verzameld heb, wil ik mijn favoriete recepten alvast delen. Wellicht kan ik binnenkort mijn regenboog afmaken.

Elke soep heeft min of meer dezelfde basis, maar de groenten en kruiden die er lekker bij smaken, kan het verschillen. Voor de basis zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 1-2 uien
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 1-2 blokjes groentebouillon
  • Een geschrapt stuk gember van 2-3 cm lang (je kunt ook gemberpoeder gebruiken, maar verse gember is het lekkerst)
  • De groente en kruiden die per soep nodig zijn
  • Aromat
  • 1 liter water
  • Een scheutje kookroom (of een veganistische variant)

Paprikasoep (rood)

Deze soep is van zichzelf vrij zoet, maar wanneer je het lekker vindt, kun je hem ook pittig maken. Hiervoor zijn 6 rode paprika’s nodig. Indien je het pittiger wilt, kun je er ook nog één of twee fijngehakte chilipepers aan toevoegen. Voor deze soep (en elke andere soep hier) moet je de uien, knoflook en gember fijnhakken en opbakken in de pan. Voeg hier water en bouillonblokjes aan toe. Snij de paprika’s (en de pepers) fijn en doe ze in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het 15-20 minuten koken. Gebruik een staafmixer om het geheel fijn te hakken tot het een egale, rode brij wordt. Breng het op smaak met peper, zout, kruiden en kookroom. Lekkere kruiden die je hieraan toe kunt voegen zijn bijvoorbeeld dragon of oregano.

Pompoensoep (oranje)

Hier zit een leuk verhaaltje aan. Eind oktober organiseerde onze afdeling een halloweenpubquiz en de hoofdprijs was een biologische pompoen. Aan het einde van de avond wonnen mijn teamgenoot en ik de pompoen. Rond dezelfde tijd deelde Jesse Klaver via Instagram een recept voor pittige pompoensoep. Aan ons om een eigen draai aan dit recept te geven. Hiervoor heb je één pompoen en twee paprika’s nodig. Je begint door de uien, knoflook en gember te hakken op te bakken. Vervolgens hol je de pompoen uit en snij je de paprika’s. Gooi met het water en de bouillonblokjes de pompoen en de paprika in de pan. Laat het geheel koken en hak alles fijn met de staafmixer. Kruiden die ikzelf lekker vind om erin te gooien zijn Provençaalse kruiden. Het resultaat was een ware delicaJesse!

Maïssoep (geel)

Op mijn werk is er altijd soep in de kantine, en één van mijn favoriete soepen is maïssoep. Hoewel ik er nog niet in geslaagd ben om deze soep exact na te maken, vind ik mijn eigen versie ervan ook erg lekker. Deze soep is net als paprikasoep lekker zoet. Hiervoor heb je 600 gram maïskorrels uit blik (of drie kolven) nodig. Verder is een klein, rood paprikaatje ook lekker om erbij te doen. Wederom begin je door de uien, knoflook en gember op te bakken en hier water en bouillon aan toe te voegen. Snij de paprika fijn en voeg deze met de maïskorrels toe aan de soep. Laat het geheel weer koken en hak alles fijn met een staafmixer. Wanneer de soep klaar is, is het lekker om er een beetje koriander aan toe te voegen. Korianderhaters kunnen ook peterselie gebruiken. Ook kan ik nog aanraden om een bosuitje in ringetjes te snijden en eraan toe te voegen nadat je het geheel met een staafmixer gehakt hebt.

Courgette-paprika-selderij-avocadosoep (groen)

Dit is absoluut mijn favoriete soep. Deze soep begon als een simpele courgettesoep, maar naarmate ik meer ging experimenteren, kwamen er meer ingrediënten bij. Uiteindelijk werd het deze succesvolle soepmix die jullie hopelijk net zo lekker vinden als ik. Voor de soep heb je twee courgettes, twee paprika’s, twee avocado’s en ongeveer vijf stengels bleekselderij nodig. In plaats van 1 liter heb je 1250 ml water nodig. Ook is het aan te raden om drie bouillonblokjes te gebruiken.

Het zal geen verrassing zijn dat je moet beginnen door de gember, uien en knoflook fijn te hakken en op te bakken en hier vervolgens water en bouillonblokjes aan toe te voegen. Als eerste snij je de bleekselderij in schijfjes en doe je in de pan. Dit laat je vijf minuten koken. Het is ook lekker om eventuele blaadjes die nog aan de selderijstengels zitten met een keukenmachine fijn te hakken en als kruiden in de soep te doen. Hak onderhand de paprika en courgettes fijn en stop ze. Laat dit nog ongeveer een kwartier koken. Lepel twee avocado’s uit en voeg ze aan de soep toe. Bewerk de soep onderhand met de staafmixer. Breng het geheel op smaak met een grote hoeveelheid dragon en eet smakelijk!