Aan het begin van dit collegejaar besloot ik, door omstandigheden, een tussenjaar te nemen. Ik wilde een groot deel van dit jaar besteden aan de verkiezingscampagne van GroenLinks. Daarom besloot ik om mijn diensten aan te bieden aan de plaatselijke campagneleiders (Leiden). Ze zochten nog een tweede vrijwilligerscoördinator. Vrij snel ben ik dat geworden en kon ik me aansluiten bij een grote campagnecommissie met ambitieuze plannen voor een spetterende campagne.

Gelukkig blijkt de energie en de hele sfeer rondom Jesse Klaver en diens drukbezochte meet-ups een heuse vrijwilligersmachine. Al snel hadden we een vrij serieus vrijwilligersbestand opgebouwd. Gelukkig maar, want we willen veel met deze vrijwilligers. We willen een uitgebreide grassrootscampagne, alle huizen in Leiden langsgaan voor een gesprek, de laatste maand voor de verkiezingen een drukbezocht campagnepand met veel activiteiten hebben en zorgen dat je zo zichtbaar mogelijk bent in de hele stad. Krijg dat maar eens voor elkaar met slechts een handjevol enthousiastelingen. Gelukkig zijn dat er tijdens het schrijven van dit artikel al ruim meer dan honderd.

Vrijwilligers tijdens de campagne

Vrijwilligers tijdens de campagne

Maar hoe houd je al deze mensen actief en betrokken bij de campagne? Velen hebben zich in een enthousiaste opwelling opgegeven. Als je niet oppast zullen zij snel vergeten waarom ze ook alweer zo graag wilden bijdragen aan een groot groen succes. Goed contact met de vrijwilligers is dan ook essentieel. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan door in december een grootse campagneaftrap met borrel te organiseren. Hierbij kwamen twee van de drie Leidse kandidaat-Kamerleden een inspirerend verhaal over hun ambities vertellen. Daarnaast zijn we nu druk bezig om alle mensen die in de vergetelheid dreigen te raken nog een keer te bellen en over de campagne te vertellen.

We zullen de komende campagnemaanden zo veel mogelijk doorgaan met het betrekken van de vrijwilligers. Dit doen we met een combinatie van leuke en effectieve activiteiten. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk niet alleen om die vrijwilligers. Voor een succesvolle grassrootscampagne moeten we een beweging creëren die groter is dan ooit tevoren. Een beweging van actieve campagnevoerders, naar vele minder actieve vrijwilligers, naar sympathisanten voor GroenLinks. De meet-ups met Jesse Klaver spelen een belangrijke rol hierin. Maar persoonlijk denk ik dat de huis-aan-huis acties hier nog veel meer aan bijdragen.

Twee GroenLinksers tijdens de huis-aan-huisacties

GroenLinksers tijdens een huis-aan-huisactie

Het is echt ontzettend gaaf om tijdens deze rondjes door de wijken te merken hoeveel mensen er enthousiast zijn over onze ideeën en hoe leuk ze het vaak vinden dat we eens met ze in gesprek gaan. Zo haal je voor veel mensen ‘de politiek’ dichterbij. En als je merkt dat ze echt enthousiast zijn over GroenLinks, kun je ze betrekken bij de campagne. Ik wil elke DWARSer oproepen om een keertje mee te lopen met een huis-aan-huis actie in je eigen stad om het zelf een keer mee te maken.

Volgens mij staan we momenteel aan de voet van een waanzinnige campagne. Door middel van de campagnepanden die er hopelijk in zo veel mogelijk steden zijn, zal GroenLinks een zeer zichtbare plek innemen in deze steden. Alle gesprekken die we voeren in de wijken zullen, gezien het huidige enthousiasme, zorgen voor een beweging die ongekend is. En ik ben er van overtuigt dat GroenLinks zo op 15 maart een grote overwinning zal behalen.

Dit artikel is deel van de OverDWARS Campagne-serie in samenwerking met de Ecosprinter, in aanloop naar de landelijke verkiezingen van 15 maart 2017.