We willen de wereld redden. Een verre lange reis maken met het vliegtuig is dan geen goed idee, dat weten we allemaal wel. Maar ja, wat nou als je graag Nieuw-Zeeland een keer zou bezoeken? Of de uitgestrekte woestijnen van de VS? Het antwoord ligt onder je neus: Europa! Voor elke verre toeristische trekpleister biedt Europa een alternatief. Zonder dat je hoeft te vliegen!

1. Monument Valley
Wil je die prachtige uitgestrekte woestijnvlaktes uit de westernfilms met eigen ogen zien? Dan is Europa je goed gezind. Neem eens een kijkje in de Desierto de Tabernas in Spanje. Op deze plek is The Good, The Bad and The Ugly opgenomen. Dat westernlandschap ligt dus helemaal niet in de VS! Deze desierto biedt prachtige landschappen inclusief western-dorpjes.

Maar ja, Monument Valley heeft ook van die mooie rode rotsformaties, hebben we dat dan ook in Europa? Zeker wel! In Le Colorado Provençal of ‘het Colorado van de Provence’ loop je over okergele en roestrode rotsen met vreemde buitenaardse vormen. Ook Colorado bevindt zich gewoon binnen ons eigen continent.

Klik om door te kijken:

Foto’s van Desierto de Tabernas en Colorado de Provençe.

2. Nieuw-Zeeland

“You’re late.”
– “A wizard is never late.”

Met deze dialoog begon menig liefde voor Nieuw-Zeeland. En dat is niet onbegrijpelijk. De bijna paradijselijke plaatjes van The Shire uit The Lord of the Rings tonen het mooiste van het meest verre land ter wereld. Toch hebben zij die verliefd raakten de hele tijd met hun neus gekeken. Aan de andere kant van de Noordzee bevinden zich precies zulke schoonheden als in Nieuw-Zeeland. Zowel Wales als Ierland herbergen evenals Nieuw-Zeeland de betoverende combinatie van heuvelige graslandschappen en wonderschone rotspartijen. En ten opzichte van Nieuw-Zeeland bieden deze Europese streken nog iets extra’s: mysterieuze talen die niet onderdoen voor het Elfs. Het is niet gek dat The Lord of the Rings uit een Britse baarmoeder ontsprongen is. Wil jij ook door Middle Earth lopen? Neem een kijkje bij bijvoorbeeld Gougane Barra, Giant’s Causeway of Snowdonia National Park.

Snowdonia National Park in Wales.

Snowdonia National Park in Wales.

3. Safari in Zuid-Afrika
De Big Five, dat is het grote doel van elke safariganger. Zien is één, op de foto is eigenlijk ook een must. De overdaad aan checklistgehalte en profielfotodrang tijdens een gechauffeerd tochtje van zo’n Afrikaanse safari maken dat de Poolse oerbossen mogelijk veel leuker zijn. Wat hebben die bossen dan te bieden? Kijk even mee naar het Woud van Białowieża. Dit oord waar vroeger Poolse koningen en Russische tsaren hun jachtwellusten botvierden, is tegenwoordig een beschermd natuurgebied met een dierenarsenaal dat gemakkelijk concurreert met die van de Big Five. Wisenten, wolven, lynxen, elanden, edelherten, wilde zwijnen, bevers, arenden, uilen, dassen, vossen… Je zou ze zomaar de Magnificent Twelve kunnen noemen.

Wisenten in Białowieża National Park. Foto van Frank Vassen.

Wisenten in Białowieża National Park. Foto van Frank Vassen.

4. Phuket
Deze provincie van Thailand staat bekend om zijn kusten met gladde stranden en bijzondere karstgesteenten. Zulke gesteenten komen ook voor in Italië, langs de Amalfikust. Ook hier liggen de stranden er bezoekenswaardig bij en zorgt de afwisseling met de vreemde steenvormen voor perfecte ansichtkaarten. Een sprekend voorbeeld is het eilandje Capri, waar de aarde zich met de rotsvormen, druipsteengrotten en kusten als sportwagens van zijn beste kant laat zien. En ook de historisch geïnteresseerde kan zijn pret niet op met de Romeinse villa’s, kloosters en neolithische vindplaatsen.

Rotsen aan de kust van Capri. Foto van Radomil.

Rotsen aan de kust van Capri. Foto van Radomil.

5. Marrakesh
Markten, paleizen, moskeeën… Marrakesh ademt kleur, geur en historie. Datzelfde geldt ook voor Zuid-Spanje. De markten in Sevilla, Málaga, Murcia, Valencia en het oostelijker gelegen Barcelona doen niet onder voor die van Marrakesh. Ook toont de regio zich met bijvoorbeeld de Alhambra van zijn islamitische kant. In het jaar 889 bouwden de Moren een fort op de Romeinse fundamenten. In de loop der eeuwen groeide dit uit tot een sultanpaleis vol kunst en historische pracht. Datzelfde geldt voor de Mezquita in Córdoba. Deze moskee is duizend jaar geleden gebouwd, later als kathedraal gebruikt en nu nog altijd een genot voor het oog. En dan heb je ook nog het Alcázar in Sevilla. Dit is een koninklijk paleis, half door Moren gebouwd en half door katholieken. Het is een prachtig complex van bijzondere architectuur en uitbundige tuinen. Een voordeel van deze attracties in Zuid-Spanje ten opzichte van een aantal historische moskeeën in Marrakesh is dat ook niet-moslims naar binnen mogen.

Klik om door te kijken:

Foto’s van de Alhambra, de Mezquita en Alcázar.

6. De historische stad Petra
Decor voor Indiana Jones, Wie is de Mol en decennia aan toerisme: de historische stad Petra in Jordanië stelt een fraai gezicht tentoon. Met name de tempel en het klooster, door Nabateeërs gedeeltelijk uit rotsen uitgehakt, vormen de bekendste toeristentrekkers. Op veel vlakken zijn deze bouwwerken vergelijkbaar met de zoutmijn van Wieliczka, in Polen. Duizend jaar geleden begon hier de winning van zout, dat qua kiloprijs niet onderdeed voor die van cocaïne nu. Een ware goudmijn dus. De ondergrondse gangenstelsels groeiden hand in hand met de hebzucht van de Poolse heersers. En overal waar geld is, is overdaad, dus ook in de mijnen. Hele sculpturen trokken zich op in het benedenbodemse tot een heuse kerk aan toe.

Kerk in de zoutmijn van Wieliczka. De hele ruimte is uitgehouwen in zoutsteen. De kristallen aan de kroonluchters zijn zoutkristallen. Foto van Dennis Jarvis.

Kerk in de zoutmijn van Wieliczka. De hele ruimte is uitgehouwen in zoutsteen. De kristallen aan de kroonluchters zijn zoutkristallen. Foto van Dennis Jarvis.

7. Golden Gate Bridge
De meest gefotografeerde brug ter wereld kost inclusief inchecken en al die rompslomp zeker een dag en tweeduizend euro om heen te vliegen. Dan kun je beter naar de Ponte 25 de Abril in Lissabon. Dit is een rode hangbrug van bijna tweeëneenhalve kilometer lang. De Golden Gate Bridge is zo’n 450 meter langer, maar dat verschil zie je ter plekke toch niet. Verder zit er een revolutionair randje aan de brug. Oorspronkelijk gaf de Portugese dictator Salazar zijn eigen naam aan de brug. Na de revolutie in 1974 sloeg de bevolking met grote hamers letter voor letter zijn naam van het bouwwerk af. De naam van de brug herinnert ons aan de dag van de revolutie.

De rode Pont 25 de Abril in Lissabon. Foto van Matt Perich.

De rode Ponte 25 de Abril in Lissabon: de Golden Gate Bridge van Europa. Foto van Matt Perich.

8. Grand Canyon
Adembenemend mooi, de hand van God, besef van miljoenen jaren aardse geschiedenis. Het zijn enkele woorden die bezoekers associëren met het uitzicht over de Grand Canyon. Een etmaal vliegen met drie keer overstappen is echter niet nodig om dit te ervaren. Preikestolen of ‘de preekstoel’ in Noorwegen is een geschikte uitdager op het vlak van een adembenemend uitzicht. Preikestolen bestaat uit een plateau langs een klif van meer dan zeshonderd meter. Dit plateau biedt de wandelaar een uitzicht over fjorden en bergen. Hier ervaar je niet de hand van God, maar een innige vrijpartij tussen Njord en Baldr, de Noorse goden van de zee en de schoonheid.

Is het je niet om goddelijke Noorse mannenliefde te doen, maar wil je door een echte Canyon heen? Ga dan voor de Grand Canyon du Verdon, de op één na grootste en mogelijk mooiste kloof van Europa. Om met Édouard-Alfred Martel, speleoloog en de eerste verkenner van de kloof te spreken: “De kloof van de Verdon is de meest Amerikaanse van alle Franse ravijnen. Dat houd ik vol na de Grand Canyon gezien te hebben.” Steile kliffen van meer dan zevenhonderd meter hoog, in de loop der miljoenen jaren door water en wind uitgesleten, herbergen onmetelijke schoonheid en daardoorheen honderden kilmeters aan wandel- en vaarmogelijkheden.

Klik om door te kijken:

Foto’s van Preikestolen en de Grand Canyon du Verdon.

9. De Chinese Muur
Duizenden kilometers lang en vierhonderd jaar oud: de Chinese muur heet niet voor niets een wereldwonder. Het is moeilijk voor te stellen dat zoiets in Europa ook kan bestaan. Echter, zoiets bestaat, in Nederland nota bene! Minder lang en minder oud, maar niet minder indrukwekkend dan de Chinese muur is de Oosterscheldekering. Als onderdeel van de Deltawerken verdient dit vernuftige bouwwerk zeker ook het predicaat wereldwonder. De mate van interdisciplinaire samenwerking op vlak van onder meer logistiek, bouwkunde, wiskunde, biologie, natuurkunde, planologie en politiek die dit project vergde emotioneert. De Chinese muur bijzonder? Meer dan opgestapelde stenen, bloed, zweet en tranen is het niet. De Oosterscheldekering heeft veel meer. Op een tiental vakgebieden hebben experts op de toppen van hun kunnen de grenzen van het denkbare opgezocht, samengewerkt en een groot maatschappelijk probleem opgelost. Ga naar het infocentrum Neeltje Jans, bekijk de introductiefilm en aanschouw een wereldwonder.

De Oosterscheldekering: een modern wereldwonder. Foto van Bryan Tong Minh.

De Oosterscheldekering: een modern wereldwonder. Foto van Bryan Tong Minh.

10. De Azoren
Op de Azoren bestaat het vakantieleven vooral uit mountainbiken, klimmen en wandelen. Het mag geen openbaring heten dat dit dichterbij ook kan. Ben jij een lompe avonturier? Ga dan naar de Vogezen. Hier wandel, fiets en klim jij je vakantie helemaal de moeder. Dit ondergewaardeerde landschap kent met Colmar ook nog eens een cultureel en historisch interessante stad. En oh ja, de Romeinen hebben hier ook nog rondgesnuffeld en wat oudheid achtergelaten. Bovendien geeft de identiteitscrisis van het gebied een leuke dynamiek. Is het een Frans stukje Duitsland of een Duits stukje Frankrijk?

Uitzicht in de Vogezen. Foto van Rolklaver.

Uitzicht in de Vogezen. Foto van Rolklaver.

Dit artikel is deel van de OverDWARS Reistijd.