Opiniestukken

Meer, meer, meer doet recht aan onze multiculturele samenleving

14 maart 2021

2 maart verscheen een artikel op NU.nl over een grotere diversiteit in de Tweede Kamer (NU.nl, 2021). Volgens het Montesquieu Instituut in Den Haag zullen na de verkiezingen 20 van de 150 Tweede Kamerleden een migratieachtergrond hebben. Afgelopen 10 jaar heeft een verdubbeling van het aantal Tweede Kamerleden met een migratieachtergrond plaatsgevonden. Wij als bestuur van DWARS Limburg zijn zeer verheugd te lezen dat de volgende Tweede Kamer er mogelijk diverser zal gaan uitzien. GroenLinks is ook één van de partijen met de meeste Kamerleden met een migratieachtergrond. Ondanks deze vooruitgang lijkt nog zeer veel werk aan de winkel. De Tweede Kamer zal namelijk (ook op andere vlakken) nog steeds geen goede afspiegeling van de samenleving zijn. Zo is uit onderzoek van het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) gebleken dat op het gebied van geslacht, leeftijd en opleiding de Tweede Kamer verre van representatief is en wordt voor onze samenleving. Het Toeslagenschandaal zet het idee van een diversere Tweede Kamer in perspectief en laat zien dat het des te belangrijker zal zijn om een diversere Tweede Kamer te krijgen. Typerend was namelijk ook dat een multicultureel team werkte aan het toegankelijker maken van alle stukken binnen dit schandaal. Wederom laat dit ook de kracht van diversiteit zien en uiteindelijk is het voor mensen belangrijk dat men zich kan identificeren met politici. Dit betekent ook dat andere politieke partijen een tandje extra zullen moeten bijzetten. De PVV bijvoorbeeld telt geen enkel Kamerlid met een migratieachtergrond terwijl zij wat betreft zetels de 2e partij van Nederland is. Daarnaast moeten jonge mensen zien dat de politiek niet alleen is weggelegd voor een witte man, maar voor letterlijk iedereen. Zo kan iedereen geïnspireerd worden de politiek in te gaan en wordt de Tweede Kamer vanzelf inclusiever en een vertegenwoordiging van alle mensen. Zo kunnen de rechten van alle Nederlanders beschermd worden en komt een Toeslagenschandaal hopelijk niet meer voor.

NU (2021). Aantal Kamerleden met migratieachtergrond lijkt te stijgen na verkiezingen. Geraadpleegd op 6 maart 2021 van Aantal Kamerleden met migratieachtergrond lijkt te stijgen na verkiezingen | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Gerelateerd Nieuws

Opiniestukken

Opiniestuk: Verander het system: meer succes!

‘Die ene melding’ is een rubriek in de Volkskrant waarin Wil Thijssen politiemensen interviewt o…

07 maart 2022
Opiniestukken

Opiniestuk: Een hoopvolle toekomst?

Opiniestuk: Een hoopvolle toekomst?

Als bestuur van DWARS Limburg wensen we iedereen alle goeds v…

13 januari 2022