Vacature voorzitter

Stuur uiterlijk 25 maart 2019 je motivatiebrief (maximaal 1 A4), cv en de gegevens (naam, telefoonnummer en mailadres) van twee referenten (één van binnen DWARS en één van buiten DWARS) naar kandidatencommissie[at]dwars.org om te solliciteren! Wil je naast jouw functie ook vice-voorzitter worden van DWARS? Stuur daar dan ook een aparte motivatiebrief voor in naar de kandidatencommissie. Kijk ook eens in het zoekboekje voor meer informatie over de functies van voorzitter en vice-voorzitter.


Voorzitter: 36 uur per week

Wie ben je?

Als voorzitter ben je het gezicht van DWARS. Dit betekent dat je zowel intern als extern het uithangbord bent van de organisatie.

Wat ga je doen?

Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor zowel het representeren van DWARS naar de buitenwereld toe, als het aansturen van het bestuur. Je bent bovendien het gezicht van de vereniging naar je leden. Je onderhoudt contact met GroenLinks en andere politieke jongerenorganisaties en houdt je ook bezig met projecten binnen DWARS, zoals campagnes. De post van voorzitter neemt op papier dubbel het aantal uren van de andere posten en dat is niet voor niks. Voorzitter van DWARS ben je 7 dagen per week, verwacht dus niet te kunnen combineren met een baan of studie.

Wat zijn je kwaliteiten?

Als voorzitter moet je van alle markten thuis zijn. Je moet je bestuur kunnen aansturen en ervoor zorgen dat de bestuursleden goed functioneren en zich veilig voelen. Je moet de pers te woord kunnen staan en moet dus jezelf goed kunnen presenteren. Ook ben je sociaal en kun je makkelijk contact leggen met DWARS-leden maar ook leden van andere PJO’s of andere organisaties. Je bent proactief en assertief en bent er niet vies van om af en toe zelf iets op te zetten of je aan te sluiten bij bestaande projecten. Je bent niet bang voor kritiek en bent stressbestendig. Tot slot, maar zeker niet het minst belangrijk, heb je een sterk politiek inzicht. Je voelt aan wanneer er iets speelt en weet hier op een goede manier naar te handelen.


Vicevoorzitter: 5-8 uur per week

Het bestuur kent één vicevoorzitter. Deze wordt door het congres verkozen uit een van de gekozen bestuursleden (het vicevoorzitterschap is natuurlijk niet te combineren met het voorzitterschap). Als vicevoorzitter ondersteun en vervang je de voorzitter wanneer nodig. Je vervult aanvullende externe en interne taken. De precieze taken zullen in overleg met de voorzitter en de rest van het bestuur worden ingevuld. Je ondersteunt de voorzitter op die punten waar hij/zij/x om ondersteuning vraagt. Ook vervang je de voorzitter in zijn/haar afwezigheid. Het is daarom van belang dat je in staat bent DWARS extern te vertegenwoordigen, maar dat je ook de juiste vaardigheden bezit om aan de vereniging leiding te geven. Je moet zowel inhoudelijk als organisatorisch goed onderlegd zijn.


Algemene kwalificaties

Als bestuurslid zorg je niet alleen voor de dagelijkse gang van zaken, maar ben je ook bezig met onder andere leuke acties, inspelen op de actualiteit en het vinden van nieuwe manieren om de groene en linkse idealen van DWARS te verspreiden. We zijn op zoek naar gemotiveerde kandidaten met verschillende kwaliteiten en achtergronden. Het maakt niet uit wat voor opleiding of werk je doet, maar je moet natuurlijk wel de nodige tijd willen investeren in DWARS. Ervaring binnen DWARS of andere organisaties is een pré, maar geen vereiste. In het DWARS-bestuur krijg je daarnaast de kans om veel nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe vaardigheden aan te leren en ervaring op te doen in een energieke en gedreven omgeving.

Als bestuurslid van DWARS heb je bij voorkeur ervaring binnen DWARS. Je hebt een gevoel van hoe de vereniging in elkaar steekt en waar het verbeterd kan worden. Hoewel je het niet woordelijk met het politiek programma eens hoeft te zijn, onderken je de politieke idealen van DWARS wel. Daarnaast vind je het leuk om te participeren in DWARS-activiteiten en ben je benaderbaar voor de verschillende leden van DWARS. Je hebt organisatorisch vermogen en vindt het leuk om verschillende dingen op te pakken. Als lid van het bestuur zullen er verschillende dingen op je pad komen die niet direct in je taakomschrijving staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het draaien van een panddienst tot de laatste commissies weg zijn, meehelpen op informatiemarkten of met een megafoon bij een protest staan. Je zult een significant deel van je tijd bezig zijn met deze algemene bestuurstaken naast je specifieke post-taken.