Vacature Politiek Secretaris

Stuur uiterlijk 25 maart 2019 je motivatiebrief (maximaal 1 A4), cv en de gegevens (naam, telefoonnummer en mailadres) van twee referenten (één van binnen DWARS en één van buiten DWARS) naar kandidatencommissie[at]dwars.org om te solliciteren! Kijk ook eens in het zoekboekje voor meer informatie over deze functie.


Politiek Secretaris: 20 uur per week

Wie ben je?

Als Politiek Secretaris ben je primair verantwoordelijk voor de politieke lijn van DWARS en draag je zorg voor de ontwikkeling van DWARSe standpunten. Hierin word je ondersteund door inhoudelijke commissies en portefeuillehouders.

 

Wat ga je doen?

Als Politiek Secretaris ondersteun en enthousiasmeer je commissies in hun activiteiten. Je stelt de nieuwe commissiepresidia aan en bent verantwoordelijk voor een soepele overdracht tussen de presidia. Je probeert zo goed mogelijk het talent en de kennis in de commissies en het politiek overleg te benutten om tot betere standpuntvorming te komen. Tevens geef je samen met het bestuurslid Communicatie & Campagne leiding aan de Actie Commissie. Naast je werkzaamheden met commissies volg je als politiek secretaris de actualiteit, het maatschappelijk middenveld, de relevante GroenLinks-groeperingen en de Kamerleden. Ook bereid je de voorzitter zo goed mogelijk voor op zijn/haar/x mediaoptredens en debatten. Als Politiek Secretaris zal je in je functie veel avonden kwijt zijn aan je functie specifieke taken, houd hier dus rekening mee.

 

Wat zijn je kwaliteiten?

Als politiek secretaris ben je een organisatorisch talent dat mensen goed weet te enthousiasmeren. Je hebt brede (politieke) kennis en interesses, maar je hebt ook de capaciteit om je snel in een nieuw thema te kunnen verdiepen. Je beschikt over de vaardigheden om vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, de argumenten te horen en vandaaruit een visie voor DWARS te verwoorden. Je kent de standpunten van DWARS door en door. Je weet deze op een goede manier te verwoorden en verdedigen, ook wanneer je het op dat punt misschien zelf niet eens bent met het politiek programma. Je kan pakkend schrijven en weet anderen te overtuigen. Er wordt daarnaast van je verwacht dat je organisatorisch stevig in je schoenen staat en het interne debat in goede banen kunt leiden. Ervaring binnen een inhoudelijke commissie is een pré. Deze inhoudelijke commissies vergaderen ’s avonds doordeweeks, waardoor je met deze functie op deze momenten veel tijd kwijt bent.


Algemene kwalificaties

Als bestuurslid zorg je niet alleen voor de dagelijkse gang van zaken, maar ben je ook bezig met onder andere leuke acties, inspelen op de actualiteit en het vinden van nieuwe manieren om de groene en linkse idealen van DWARS te verspreiden. We zijn op zoek naar gemotiveerde kandidaten met verschillende kwaliteiten en achtergronden. Het maakt niet uit wat voor opleiding of werk je doet, maar je moet natuurlijk wel de nodige tijd willen investeren in DWARS. Ervaring binnen DWARS of andere organisaties is een pré, maar geen vereiste. In het DWARS-bestuur krijg je daarnaast de kans om veel nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe vaardigheden aan te leren en ervaring op te doen in een energieke en gedreven omgeving.

Als bestuurslid van DWARS heb je bij voorkeur ervaring binnen DWARS. Je hebt een gevoel van hoe de vereniging in elkaar steekt en waar het verbeterd kan worden. Hoewel je het niet woordelijk met het politiek programma eens hoeft te zijn, onderken je de politieke idealen van DWARS wel. Daarnaast vind je het leuk om te participeren in DWARS-activiteiten en ben je benaderbaar voor de verschillende leden van DWARS. Je hebt organisatorisch vermogen en vindt het leuk om verschillende dingen op te pakken. Als lid van het bestuur zullen er verschillende dingen op je pad komen die niet direct in je taakomschrijving staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het draaien van een panddienst tot de laatste commissies weg zijn, meehelpen op informatiemarkten of met een megafoon bij een protest staan. Je zult een significant deel van je tijd bezig zijn met deze algemene bestuurstaken naast je specifieke post-taken.