Stressgeneratie

Stressgeneratie

Een kwart van studenten kampt met burn-out klachten. Dit nieuws, naar aanleiding van onderzoek, schudde Nederland vorige lente wakker. Maar daar blijft het niet bij. Het aantal studenten dat (zeer) vaak prestatiedruk ervaart is in 2 jaar tijd met 11% gestegen tot meer dan twee derde van de studenten. En meer dan één op zeven heeft last van ernstige angst- depressieklachten. Kortom, het aantal depressies, burn-outs en zelfmoordpogingen onder studenten groeit.

Er is sprake van een heuse ‘stressgeneratie’. Er wordt ons verteld dat we alles kunnen bereiken, en daardoor hebben we het gevoel dat we ook alles moeten bereiken. Maar tegelijkertijd krijgen we geen werk omdat we geen ervaring hebben en hebben we geen ervaring omdat we geen werk hebben. Het BSA en een toenemende studieschuld maken het er niet makkelijker op.

Foto: Oscar Keys

Vertel je verhaal

De eerste themacampagne van DWARS gaat daarom over – je raad het al – stress. Een overdosis aan stress is één van de meest voorkomende problemen onder jongeren. We willen dit probleem graag onder de aandacht brengen binnen en buiten DWARS en organiseren diverse activiteiten rond dit thema. Ook gaan we op zoek naar verhalen van jongeren die zelf ervaring hebben met een burn-out of een depressie. Heb jij een verhaal wat je (eventueel anoniem) wil delen met ons? Stuur dan een mailtje naar wouter@dwars.org.

Tijdlijn

Hieronder een tijdlijn van de themacampagne: Wat hebben we gedaan en wat gaan we nog doen?

Wouter Ubbink (vicevoorzitter van DWARS) schreef op 5 september een opiniestuk op Joop.nl over één van de oorzaken van toenemende stress: de aankondigde verhoging van de studieschuld door Minister van Engelshoven. Hij stelt: “Jongeren worden schuldenaar van de maatschappij. De enige manier om de geestelijke gezondheid van studenten te bevorderen is ze uit deze penibele positie te halen.”

Op 14 september kwamen we in actie tegen dit probleem: Samen met honderden jongeren protesteerden we tegen de verhoging van de studieschuld, omdat een hoge schuld meer problemen veroorzaakt: het vinden van een hypotheek wordt bijvoorbeeld steeds lastiger. Julia Matser, voorzitter van DWARS, gaf een speech: “We moeten praktisch ons hele leven werken om onze schulden af te betalen. Wij zijn niet een zorgeloze generatie. Wij zijn de stressgeneratie.”.

Ook op DWARS XL, op 22 september, hebben we aandacht besteed aan de geestelijke gezondheid van jongeren. Jasper Scholten (schrijver van Het Millennial-Mysterie) gaf een workshop over stress. Hij legde uit wat stress precies is en waarom we het zoveel ervaren. Ook kwam aan bod hoe je stress tegen kunt gaan.

Op 3 oktober organiseert DWARS Amsterdam in samenwerking met de commissie Zorg en Welzijn een thema-avond over de toekomst van Zorg. Hier gaan we in gesprek met Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid en Sport. We gaan het onder andere hebben over hoe het kan dat wachtlijsten voor jongeren met mentale problemen zo lang zijn. Hoe kan het dat sommige zorginstellingen jongeren moeten weigeren omdat ze vol zitten?

Foto: Vinicius Amano