Financiële sector

DWARS pleit voor een eerlijke economie die het welzijn van de gehele samenleving verbetert. Dit vereist ook een gezond financieel systeem dat niet drijft op luchtbellen en onverantwoord hoge schulden. Complexe financiële producten zoals derivaten en renteswaps nemen in belang toe. Doordat de risico’s van deze producten worden afgedekt met andere financiële producten heeft dit geleid tot een financieel systeem dat continu moet groeien om zichzelf in stand te houden. Deze risicosector wordt daarom ingeperkt om meer ruimte te maken voor de reële economie.

We beperken de maximale grootte van banken, zodat ze gewoon failliet kunnen gaan zonder het systeem onderuit te halen. Hiermee komt er meer concurrentie in de bankensector. Flitshandel op de beurs zorgt ook voor minder stabiliteit. Om dit minder aantrekkelijk te maken wordt er een microbelasting op transacties geheven.

Tot slot zorgen ‘nieuwe’ valuta als cryptocurrency voor veel onzekerheid en instabiliteit op de financiële markt, werken ze met pyramideschema’s waar onervaren beleggers aan ten onder gaan. Ook zijn deze valuta zeer milieubelastend. Daarom pleit DWARS voor een verbod of in ieder geval verregaande regulatie van cryptocurrency.