Dierenrechten

In een goede maatschappij gaan we niet alleen goed met mensen om maar ook met dieren. Daarom wil DWARS op verschillende vlakken de rechten van dieren beter waarborgen.

Dieren mogen niet meer als gebruiksvoorwerp dienen. Daarom wordt het gebruik van wilde dieren voor vermaak verboden. Voor dierproeven is er vaak al een evengoed of zelfs beter alternatief beschikbaar, die in de weg gezeten wordt door de wet. Wij willen graag dat deze alternatieven verder worden onderzocht en dierproeven alleen nog maar toegestaan zijn als er geen alternatief is én deze dierproeven gebruikt worden om de kennis over gezondheid van mens en dier te verbeteren.

Daarnaast wordt het verbod op dieren houden een strafmaatregel in het Nederlandse rechtssysteem bij een veroordeling voor dierenmishandeling.

Tot slot erkennen we ook in Nederland de categorie met niet-menselijke personen, voor dieren die een vergelijkbare intelligentie hebben als mensen, zoals mensapen en dolfijnen. Zij mogen niet meer in gevangenschap gehouden worden.