Kandidaten Raad van Advies

Op het DWARS Zomercongres verkiezen we drie nieuwe leden voor de Raad van Advies! Onze kandidatencommissie is de afgelopen maanden hard aan de slag geweest om het congres te adviseren en te helpen met onze keuze. Benieuwd naar de kandidaten en hun adviezen? Lees snel verder!

Heb jij je nog niet aangemeld voor het Zomercongres? Je hebt nog maar tot 6 juni om je aan te melden. Aanmelden kan hier.

Bekijk hier de voorstelvideo van de kandidaten voor de Raad van Advies

raad van advies

Amirah Chandoesing – 16 – Capelle aan den Ijssel

Hoi DWARSers, Ik ben Amirah Chandoesing een 16 jarige vwo scholiere uit Capelle aan den IJssel. Naast mijn studie en diverse activiteiten als schoolvertegenwoordiger van een actieplatform ben ik ook vaak in de gym te vinden. Door voorbeelden van jonge politieke activisten als Greta Thunberg en Anúna De Wever ben ik geïnteresseerd geraakt in de hedendaagse politiek. De verschillende onderwerpen en hoe deze van invloed zijn op onze samenleving zowel heden als in de toekomst.  Zoals ze zeggen: “ jongeren zijn de toekomst”, alleen wordt hun stem binnen de politiek minder gehoord. Bij DWARS vind ik dan ook een goede aansluiting om die stem te laten horen. 

Ik wil de DWARSer zijn die andere jongeren enthousiasmeer. Ik sta voor inclusie, diversiteit en gelijkwaardigheid. Ondanks mijn nog beperkte ervaring en jonge leeftijd ben ik ervan overtuigd dat mijn integriteit, toegankelijkheid maar vooral mijn leergierigheid goed van pas komen in deze functie. Ik zie dit dan ook als een mooie kans om mijzelf te ontwikkelen vooral in een adviserende rol.

Ik ga deze uitdaging graag aan en hoop dat jullie mij daarin willen steunen.

Groetjes Amirah Chandoesing

Advies kandidatencommissie

Amirah is een enthousiaste en passievolle vwo-scholier en haar vrije tijd brengt ze graag door met literatuur en kunst. Ze werkt bij de Action en houdt zich binnen en buiten school bezig met politiek, maatschappelijke verdieping en goede doelen. Ze stelt zich kandidaat voor het lidmaatschap van de raad van advies.

De kandidatencommissie ziet in Amirah een gedreven en sprankelende kandidaat, die zich met hart en ziel wil inzetten voor de stem van mensen onder de 18. Als scholier met een gemengde etnische achtergrond neemt ze unieke perspectieven mee, waar ze pal voor durft te gaan staan. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en durft dit ook te uiten. Hierbij maakt het haar geen bal uit hoeveel macht degene die tegenover haar staat heeft. Haar speerpunten zijn inclusie, diversiteit en gelijkwaardigheid: zowel voor mensen met een andere achtergrond, als voor mensen met een jongere leeftijd. Amirah is een echte doorzetter. Ze bepaalt graag zelf wat ze belangrijk vindt, maar als ze ergens voor gaat dan gaat ze er ook helemaal voor. Amirah vindt het belangrijk het maximale te halen uit dingen die ze doet, voor zichzelf én voor anderen. Daarnaast houdt Amirah van efficiëntie in werken, en wil dat meenemen naar de raad van advies waar ze concrete efficiënte antwoorden wil kunnen bieden aan het bestuur. Ze neemt geen blad voor haar mond en voelt zich erg fijn in het geven van gevraagd en ongevraagd advies.

De Kandidatencommissie voelt zich wel genoodzaakt aan te kaarten dat Amirah tot zover geen ervaring heeft binnen DWARS. Echter denkt de Kandidatencommissie dat met de gedrevenheid die Amirah heeft getoond dit geen obstakel vormt voor deze functie, mits zij zich kwetsbaar open stelt om te leren van de samenwerking met ervaren leden leden van de raad van advies. Daarnaast denkt dat de kandidatencommissie dat haar perfectionistische houding misschien in de weg kan staan. De kandidatencommissie wil haar daarom meegeven open te staan voor feedback rondom haar inzet en duidelijk haar grenzen aan te geven. De kandidatencommissie weet zeker dat we nog veel van Amirah gaan zien binnen DWARS en binnen de politiek.

Jelle Duba – 22 – Rotterdam

Beste DWARSers,

Ik ben Jelle, 22 jaar oud en studeer werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam.
Inmiddels doe ik al 14 jaar aan waterpolo en ben ik scheidsrechter en coach geweest. Als ik
niet waterpolo of politiek bedrijf, probeer ik te leven als student en vind ik het leuk om
veganistisch te koken en te bakken.

Vorig jaar was ik secretaris van de commissie Privacy & Technologie, waarvan ik nu
voorzitter ben. Hierdoor ben ik ruim 2 jaar betrokken geweest bij de inhoudelijke lijn van
DWARS. Hoewel dat een kant is van DWARS die me trekt, wil ik graag meer doen voor onze
vereniging. Ik denk dat dit goed kan binnen de Raad van Advies. Ik vind het belangrijk dat er
met een kritische blik wordt gekeken naar de lijn van het landelijk bestuur, zowel inhoudelijk
als organisatorisch. De RvA moet bewaken dat er ruimte is voor kritiek. Openheid en
transparantie zijn daarbij essentieel. Daar wil ik me het komende jaar hard voor maken.

Advies kandidatencommissie

Jelle studeert werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam en is de voorzitter van de commissie Privacy & Technologie. Hij is actief lid van DWARS Rotterdam-Rijnmond en doet waterpolo. In zijn team is hij aanvoerder en eerder heeft hij een team gecoacht. Jelle solliciteert naar het lidmaatschap van de raad van advies.

Jelle is zeer gedreven, vindt duidelijkheid en openheid heel belangrijk. Hij ziet de raad van advies als een ‘mini-congres’ die namens het congres de kritische vragen stelt en controle houdt op het landelijk bestuur tijdens de rest van het jaar Zo wil hij er voor zorgen dat het bestuur hun beweegredenen en overwegingen duidelijk communiceert. Binnen de raad van advies, maar vooral ook aan leden binnen en buiten het landelijk bestuur wil hij een luisterend oor bieden, zodat iedereen in de vereniging zich gehoord voelt. Hij wil voornamelijk de raad van advies raad van advies in om het bestuur te ondersteunen waar nodig maar zeker ook om deze scherp te houden.. Hij heeft ervaring met het oplossen van conflicten tussen anderen en kan zich hierin goed als neutrale adviseur opstellen. Hij neemt vaak de leidende rol op zich maar kan zich ook prima plaats maken en aanpassen als iemand meer ervaring heeft met de problematiek.

De kandidatencommissie ziet in Jelle een aanspreekbare en bevlogen kandidaat met hart voor de vereniging.De kandidatencommissie ziet in Jelle echter ook iemand die nog proactiever mag worden in zijn handelen. Als problemen aan de oppervlakte komen weet hij ze goed en direct op te lossen, maar in de raad van advies is het soms ook zaak om problemen zelf aan de oppervlakte te brengen. Daarnaast vindt de kandidatencommissie dat Jelle nog ervaring op kan doen in hechte samenwerkingsverbanden. Jelle heeft met name ervaring vanuit leidinggevende functies en weet daarom nog niet heel goed wat voor hem goed werkt in een samenwerking. Tenslotte heeft Jelle soms moeite om zijn ideeën of opmerkingen concreet te maken en mist Jelle nog verdieping in de rol die de raad van advies vervult binnen DWARS. De kandidatencommissie ziet echter wel dat Jelle een kandidaat is die voor veel feedback open staan en denkt daarom dat hij deze verbeterpunten goed op kan pakken.

Lotte Kars – 25 – Nijmegen

Lieve DWARSers,

Mijn naam is Lotte en woon, na wat omzwervingen binnen Nederland, in Nijmegen samen met mijn vriend. In het dagelijks leven werk ik en geef ik trainingen voor de DWARS Academy en de Landelijke Studentenvakbond. Daarnaast voetbal ik bij het gezelligste team van Nederland en ben ik kandidaat voor de Raad van Advies.

Ik ben inmiddels vier jaar actief bij DWARS, in die tijd deed ik ervaring op bij verschillende bij het landelijk bestuur en verschillende commissies van DWARS en leerde ik de vereniging goed kennen. De kennis en ervaring die ik in die jaren heb opgedaan wil ik graag inzetten om het aanstaande bestuur op een goede manier te adviseren. Ik vind het belangrijk dat DWARS een vereniging is waar iedereen zich thuis voelt en jongeren de kans krijgen om veel te leren. Dat is dan ook iets waar ik veel oog voor zal hebben. Ik hoop op jullie steun!

 Advies kandidatencommissie

Lotte is vier jaar actief bij DWARS en heeft in die tijd veel bij de vereniging gedaan. Ze is bestuurslid scholing en activiteiten geweest, en is momenteel trainer van de DWARS Academy. In het dagelijks leven werkt ze als Inspecteur Gezondheidszorg en Jeugd bij het Ministerie van Volksgezondheid en in haar vrije tijd voetbalt ze graag. Lotte solliciteert nu voor de raad van advies omdat ze denkt dat ze in haar laatste jaren bij DWARS het bestuur op gepaste afstand met haar ervaring binnen en buiten de vereniging goed kan ondersteunen. Daarnaast ziet Lotte dit als een mooie kans ziet zichzelf nog meer te ontwikkelen, vooral in een adviserende rol.

De kandidatencommissie ziet in Lotte een sterke kandidaat die een duidelijk beeld heeft van hoe DWARS zou moeten werken. Ze brengt veel ervaring mee uit haar eigen bestuursjaar en heeft daar gezien welke dingen wel en niet werken in de relatie tussen de raad van advies en het bestuur. DWARS als plek om te leren is voor Lotte een speerpunt, ook voor bestuursleden. Lotte’s ideale raad van advies is daarom oplettend, kritisch en meewerkend. De RvA moet bij problemen niet op zoek naar schuldigen, maar kijkt hoe er van geleerd kan worden. Lotte neemt veel initiatief en heeft laten zien een harde werker te zijn. Ze toont een grote mate van zelfreflectie en gezien het feit dat ze ook trainingen geeft in het geven van feedback is Lotte zich erg bewust van hoe dit op een opbouwende manier gebracht kan worden. In een team kijkt ze liever eerst de kat uit de boom maar is ze daarna eerlijk en oprecht over hoe bepaalde zaken volgens haar horen te gaan.

Lotte is zich er daarnaast bewust van dat ze soms erg aanwezig kan zijn in een samenwerking of vergadering. De kandidatencommissie ziet een duidelijke wil bij Lotte om te leren minder ruimte in te nemen en die ruimte open te stellen voor mensen met minder ervaring. De kandidatencommissie wil Lotte hierbij meegeven dat ze proactiever op zoek mag gaan naar manieren om die ruimte te bieden. De kandidatencommissie heeft er alle vertrouwen in dat Lotte hier voor open staat.

Lykle Maatje – 25 – Enschede

Lief congres,

Sommigen van jullie kennen me al, maar voor degene die mij nog niet kennen, stel ik me nogmaals voor. Mijn naam is Lykle Maatje, ik ben 25 jaar en ben al ruim 2 jaar actief bij deze prachtige vereniging. In 2019 startte ik als bestuurslid bij DWARS Overijssel en in 2020 was ik actief als voorzitter van de ZoekCommissie en vice-voorzitter bij DWARS Overijssel. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als psycholoog en hou ik veel van lezen, tv kijken en meningen geven.

In de Raad van Advies wil ik helpen om deze vereniging, die mij met open armen heeft ontvangen, goed te laten functioneren en verder te laten ontwikkelen. Heb je nog vragen? Stuur me gerust een berichtje!

Liefs,

Lykle

Advies kandidatencommissie

Lykle woont in Enschede. Lykle is 6 jaar lid van en 2 jaar actief bij DWARS. Ze is psycholoog en momenteel voorzitter van de zoekcommissie en vicevoorzitter bij DWARS Overijssel, waar ze vorig jaar ook bestuurslid was. Na haar bestuursjaren en rol als voorzitter van de zoekcommissie is ze op zoek naar hoe ze zich verder kan inzetten voor DWARS en hoopt ze in de raad van advies de vereniging te kunnen ondersteunen en mooier te maken.

De kandidatencommissie ziet in Lykle een enthousiaste kandidaat die een grote liefde heeft voor DWARS. Ze wil zich in de raad van advies inzetten voor rust en eenheid in de vereniging. Hierbij vindt ze het belangrijk dat er duidelijk tussen het Landelijk Bestuur, de raad van advies en de vereniging gecommuniceerd wordt en dat beweegredenen achter besluiten voor mensen duidelijk zijn. Lykle neemt hiervoor veel ervaring over luisteren en feedback mee uit haar baan als psycholoog, waar ze goed heeft geleerd om de boodschap en de toon los van elkaar te zien. Zo laat ze mensen gehoord voelen zonder vanuit haar eigen emotie te reageren. Lykle heeft in verschillende conflicten laten zien dat ze goed is in het luisteren naar en teruggeven aan iedereen wie er mee te maken heeft. Ook houdt Lykle van duidelijke afspraken en heeft Lykle geleerd om niet te bang te zijn anderen op die afspraken te wijzen.

De kandidatencommissie ziet in Lykle een kandidaat die goed kan reflecteren op zichzelf en situaties, maar raadt haar wel aan om daarbij vaker een stapje naar achteren te doen en het bredere perspectief te bekijken. Hierbij gaat het over haar privileges, maar ook als het gaat om het ophalen van perspectieven en meningen uit de vereniging wil de kandidatencommissie Lykle meegeven om bewust buiten haar eigen kaders te zoeken. Tenslotte ziet de kandidatencommissie dat Lykle staat voor een open sfeer in de raad van advies. De kandidatencommissie wil Lykle wel meegeven dat zo’n open sfeer beter en makkelijker ontstaat als zij vooraf inzet op duidelijke samenwerkingsafspraken en daarbij rekening houdt met de rest van het team, zodat conflicten en miscommunicatie van te voren voorkomen kunnen worden.

Sam Goossens – 26 – Sint-Michielsgestel

Hallo ik ben Sam Goossens, kandidaat voor de Raad van Advies. De RvA lijkt mij een ontzettend passende en leuke functie om in mijn nadagen als DWARS-lid (ik nader de 28 toch best snel), me nog voor de verenging in te zetten. Ik heb ontzettend leuke tijden meegemaakt bij DWARS en ik wil graag nog een stukje terugdoen. Ik wil het (nieuwe) bestuur ondersteunen als klankbord en als adviseur. Ik weet hoe het is om in veeleisende besturen te zitten en ik wil graag dat (kritische) steuntje in de rug zijn in de wat mindere tijden (die er altijd zijn) en het bestuur scherphouden in de goede tijden.

Ik wil binnen het bestuur letten op een goede sfeer en dat iedereen gehoord wordt. Hier zet een bestuur zelf uiteraard ook altijd op in, maar gaandeweg slijten er toch altijd patronen in, consolideren relaties en verstandhoudingen en kan de druk flink oplopen. Ik wil me inzetten dat juist dán de gelijkwaardigheid gewaarborgd blijft.

Buiten het bestuur wil ik me inzetten op de verbinding tussen álle DWARS-afdelingen en met het LB. Ook wil ik erop toezien dat DWARS kritisch blijft naar de moederpartij én dat deze kritiek ook gehoord wordt. DWARS moet door GL altijd serieus genomen worden.

Advies kandidatencommissie

Sam woont in Sint-Michielsgestel en is daar lid van de gemeenteraad namens GroenLinks. Hij volgt een premaster public administration aan de Universiteit Leiden. Sam is een echte dossiervreter. Hij solliciteert naar de functie van lid van de raad van advies, omdat hij graag wil toezien op hoe de vereniging dagelijks loopt en zich tegen het eind van zijn lidmaatschap graag voor de vereniging wil inzetten. Eerder is hij bestuurslid campagne, communicatie en sociale media geweest bij DWARS Brabant.

De kandidatencommissie ziet in Sam een verbindende kandidaat met een bedachtzame houding. Hij wil graag toezien op de relatie tussen GroenLinks en DWARS, op de relatie tussen het landelijk bestuur en de afdelingen en op het verbeteren van de relatie van afdelingen onderling. Hij legt makkelijk contact en neemt graag initiatief om een gesprek aan te knopen. In het begin wil hij zich als lid van de raad van advies graag leergierig opstellen en informele contacten opzoeken om iedereen te leren kennen. Sam vindt het belangrijk dat iedereen zich gehoord en begrepen voelt en heeft de afgelopen jaren zelf daar grote stappen in gemaakt. Daarnaast heeft Sam de afgelopen jaren geleerd om dichter bij zichzelf te blijven, als mensen het met elkaar oneens zijn kan hij signalen bij anderen goed oppikken en tactvol handelen om het meningsverschil tot een goed einde te brengen.

De kandidatencommissie ziet als verbeterpunt voor Sam om meer te leren over de positie van de raad van advies in de vereniging. Daarnaast wil de kandidatencommissie Sam meegeven om zelfstandig en proactief initiatief te nemen voor zaken die hij belangrijk vindt, zodat hij niet alleen op situaties reageert, maar ook dingen onder de aandacht brengt. Met zijn ruime ervaring in de opleidingscommissie van zijn studie, de gemeenteraad en verschillende besturen, heeft de kandidatencommissie er vertrouwen in dat hij deze punten zich snel eigen zal maken.