Kandidaten hoofdredacteur OverDWARS

Op het DWARS Zomercongres verkiezen we een nieuwe hoofdredacteur voor ons onafhankelijke ledenblad OverDWARS! Onze kandidatencommissie is de afgelopen maanden hard aan de slag geweest om het congres te adviseren en te helpen met onze keuze. Benieuwd naar de kandidaten en hun adviezen? Lees snel verder!

Heb jij je nog niet aangemeld voor het Zomercongres? Je hebt nog maar tot 6 juni om je aan te melden. Aanmelden kan hier

Bekijk hier de voorstelvideo van de kandidaat voor het hoofdredacteurschap van OverDWARS

hoofdredacteur overdwars

Jonathan Koelewijn – 21 – Utrecht

Lieve DWARSers,

Ik ben Jonathan, 21 jaar en studeer in Literatuurwetenschappen in Utrecht. Tot zover het stereotype voorstelrondje. Als kandidaat hoofdredacteur van overDWARS heb ik een duidelijke visie voor de toekomst van overDWARS. OverDWARS zou in mijn visie de taak op zich moeten nemen om een veilige plek te scheppen binnen DWARS waar eenieder welkom is om het gesprek aan te gaan over sociaal-maatschappelijke, politieke of culturele vraagstukken. De Romeinen zouden dit een forum hebben genoemd. Nou is deze term in 2021 nogal beladen, maar laten we het beestje bij de naam noemen.

Tevens vind ik het belangrijk dat overDWARS een actievere rol gaat speling in de belevingswereld van DWARSers. Onder mijn hoofdredacteurschap ga ik streven naar meer volume, meer relevantie en meer risico. Belangrijk hiervoor is dat de redacteurs gemotiveerd zjin, maar ook dat iedereen, redacteur of niet, bemoedigd wordt te schrijven over waar die graag over schrijft, hoe controversieel dan ook. Daarom is het zo belangrijk om een veilige omgeving te scheppen, zodat iedereen durft te schrijven wat die wil schrijven en niet bang hoeft te zijn voor  onredelijke kritiek of persoonlijke aanvallen.

Kortom: een actiever, dwarser overDWARS waar iedereen zich veilig voelt. Dat is mijn visie.

Jonathan

Advies kandidatencommissie

Jonathan studeert literatuurwetenschappen in Utrecht. Daarnaast begint hij vanaf september met een studie geschiedenis. Hij is iets meer dan een jaar lid van DWARS en solliciteert nu voor de functie van hoofdredacteur van OverDWARS. In het dagelijks leven is Jonathan ook mantelzorger voor zijn oma, is hij veel bezig met muziek en heeft hij zijn propedeuse op de docentenopleiding behaald.

Jonathan heeft een duidelijke visie van hoe OverDWARS zou moeten werken, namelijk dat OverDWARS een veilige plek moet zijn waar DWARSers en redactie uitgebreid over ideeën kunnen debatteren. Dit kunnen politieke, maatschappelijke of culturele ideeën zijn. Zo wil Jonathan dat OverDWARS een informerende en activerende rol speelt voor actieve en minder actieve DWARSers. Jonathan wil dat OverDWARS meer aanwezig is in de beleving van DWARSers en zo het debat binnen de vereniging stimuleert en in goede banen kan leiden. Daarvoor wil hij dat er op de redactie een cultuur van totale openheid is, waarin mensen worden uitgedaagd om op alles en iedereen kritiek te kunnen geven. Hierin staan eerlijkheid en constructiviteit voor hem centraal. Jonathan deinst er dan ook niet voor terug om redactieleden te bewegen de kwaliteit van hun stukken naar een hoger niveau te tillen.

De kandidatencommissie ziet in Jonathan een opmerkzame kandidaat met voor zichzelf een helder plan. De kandidatencommissie wil Jonathan wel waarschuwen om zich ervan bewust te zijn dat zijn open stijl van communiceren als dwingend ervaren kan worden. Jonathan heeft laten zien hier inhoudelijk op te kunnen reflecteren, maar de kandidatencommissie wil hem meegeven dat hij dat ook in zijn houding en omgang met anderen zal moeten uitdragen. Ook maakt de kandidatencommissie zich zorgen om Jonathan’s hoge verwachtingen van de redactie en van hemzelf. Mede hierom adviseert de kandidatencommissie hem om de redactie beter te leren kennen.