Kandidaten algemeen bestuurslid zomercongres 2022

Anne Wentink

Lieve DWARSers, 

Mijn naam is Anne, ik ben afgelopen week 20 jaar geworden (als het goed is) en woon in Den Haag. Ik studeer International Studies en sport enorm graag. Ook ben ik vaak in de keuken te vinden om de lekkerste vegan curry’s te maken. 

Ik ben lid geworden van DWARS in januari 2021, midden in de coronatijd. Ondanks dat een groot gedeelte van mijn tijd bij DWARS zich hierdoor online heeft afgespeeld, ben ik met open armen ontvangen in de vereniging. Ik hoop als Algemeen Bestuurslid een omgeving te creëren waar iedereen zich thuis voelt en zich net zo welkom voelt als ik ervaren heb. 

Het afgelopen jaar ben ik actief geweest als secretaris van de campagnecommissie. Samen met de commissie en andere leden hebben we ontzettend hard gewerkt en ik ben mega trots op het resultaat! Nooit eerder zijn er zoveel DWARSers verkozen als raadslid en dit succes wil ik graag doorzetten met de provinciale verkiezingen het aankomende jaar. 

De functie van Algemeen Bestuurslid is natuurlijk heel breed. Hierdoor hoop ik niet alleen de kans te krijgen om mij verder te verdiepen in mijn huidige interesses, maar ook veel te leren over andere onderwerpen. Ondanks dat de portefeuilles pas verdeeld worden na het congres, sta ik hier open in en kijk ik er erg naar uit om hier mijn eigen draai aan te geven. 

Liefs, 

Anne

Advies kandidatencommissie
Anne is derdejaars student International Studies aan de Universiteit Leiden. Ze is sinds januari 2021 lid van DWARS en is gelijk actief geworden. Ze is op het moment lid van de commissie Internationaal en secretaris van de campagnecommissie van DWARS. Daarnaast werkt Anne als begeleider bij ProDemos. Hier begeleid ze scholieren door de Tweede Kamer en probeert ze jongeren interesse en kennis over de politiek bij te brengen. Anne kandideert zich voor de functie Algemeen Bestuurslid. 

Anne is gemotiveerd om zich binnen het Landelijk Bestuur met verschillende portefeuilles bezig te houden. Het lijkt haar vooral leuk om zich te verdiepen in twee specifieke portefeuilles en van de andere portefeuilles een gedeelte meepikken in de samenwerking binnen het bestuur. Echter ziet zij kansen om te leren in alle portefeuilles. Het lijkt Anne leuk om met andere PJO’s samen te werken om de klimaatcrisis aan te pakken. Ze verwacht veel van de samenwerking met andere PJO’s te leren, ook wanneer zij het niet eens is met hun standpunten. Dit heeft ze ook meegemaakt bij ProDemos. Anne wil zich graag inzetten voor activisme, waarbij DWARS niet alleen aanwezig is bij vaste protesten, maar ook op andere vlakken. Daarnaast vindt Anne het belangrijk om meer te focussen op jongerenparticipatie bij de volgende verkiezingen.  

Anne neemt veel ervaring mee vanuit de campagnecommissie, ProDemos, haar stage bij Groenlinks en haar studie, waar ze veel kennis over politiek Nederland uit haalt. Ze werkt gestructureerd en houdt goed overzicht. Wel ziet de Kandidatencommissie twee vlakken waar Anne ruimte heeft om aan te werken. Zo kan Anne de vereniging beter leren kennen door meer in contact te komen met andere DWARSers. Ook kan ze tijdens het bestuursjaar meer leren over hoe de idealen van DWARS omgezet kunnen worden in concrete acties. De Kandidatencommissie heeft er vertrouwen in dat ze beide verbeterpunten snel zal oppikken, zeker nu DWARS weer meer fysiek zal samenkomen. Over het algemeen ziet de Kandidatencommissie in Anne een verbindende kracht, en een proactief persoon die veel kan bijdragen aan het bestuur.


Deniz Sözeri

Lieve DWARSers, 

Mijn naam is Deniz (zij/haar), ik ben 19 jaar oud en kom uit Den Haag. Momenteel ben ik eerstejaarsstudent in Utrecht en sinds kort doe ik aan ballet. Daarnaast ben ik altijd in voor een gezellig kopje koffie 🙂 

Al bijna twee jaar ben ik lid van DWARS. Helaas kwam corona niet lang na mijn aanmelding roet in het eten gooien waardoor ik in het eerste jaar niet heel actief betrokken ben geweest. Afgelopen jaar, toen het einde van het coronatijdperk in zicht kwam, ben ik actief geworden als lid van de campagnecommissie en wat een fijne ervaringen heb ik opgedaan in deze tijd. Samen met andere DWARSers campagne maken en voeren… geweldig!  

Ik zou dit graag door willen zetten als bestuurslid en samen DWARS een nog fijnere, inclusievere en grotere organisatie maken, waar voor iedereen wel een plekje is om op diens manier actief te zijn. Hoewel het nog even spannend blijft wie welke portefeuilles krijgt, weet ik zeker dat er portefeuilles tussen zitten waarin ik hieraan kan bijdragen. 

Ik hoop dan ook de kans te krijgen dit aan jullie te laten zien! 

Groetjes, 

Deniz 

Advies kandidatencommissie
Deniz is eerstejaars student bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Ze is sinds juli 2020 lid van DWARS. Door corona is ze een periode niet heel betrokken geweest, maar sinds afgelopen november echt actief als lid van de campagnecommissie. Vóór DWARS was Deniz vooral actief binnen verschillende medezeggenschapsraden op haar middelbare school, zat ze in de leerlingenraad, en heeft ze de GSA (Gender & Sexuality Alliance) van haar school opgericht. Naast haar studie werkt Deniz achter de kassa bij de Jumbo, en ze doet sinds kort aan ballet. Deniz kandideert zich voor de functie Algemeen Bestuurslid.  

Deniz is erg enthousiast om zich in te zetten in politiek Nederland en DWARS. Door haar betrokkenheid bij de campagnecommissie heeft ze gemerkt veel energie te halen uit politiek actief zijn tijdens de verkiezingen. Ze wil graag doorgaan met haar bijdrage leveren, en ziet de rol als algemeen bestuurslid als de beste manier om dat te doen. Op de middelbare school heeft ze zich al eerder ingezet en is ze al lang bezig met vertegenwoordiging en besturen. Deniz wil dit enthousiasme doorzetten in het bestuur van DWARS. 

De Kandidatencommissie ziet in Deniz een organisatorisch gerichte en sterk praktisch ingestelde kandidaat die zich graag in wil zetten op groei van de vereniging en de interne organisatie. Ze weet goed wat ze wil bereiken, en heeft bewezen ervaring, waarbinnen ze vaak het initiatief neemt. Ook kan Deniz goed structuur aanbrengen binnen een bestuur. Wel ziet de Kandidatencommissie dat Deniz DWARS vooral op landelijk niveau goed kent, maar op afdelingsniveau minder. De Kandidatencommissie heeft er vertrouwen in dat zij dit snel kan oppakken. Al met al ziet de Kandidatencommissie in Deniz, met haar praktische blik, een sterke aanvulling op het bestuur.


Esmay Versteegh

Hoi lieve DWARS’ers, 

Vlak na de heftigste coronamaatregelen werd ik lid van DWARS. Dat was een geluk! Ik kon meteen meedoen met een fysieke Nieuweledenavond en een fysieke DWARS 101. Ik was op zoek naar een manier om mijn idealisme om te zetten naar de praktijk. Eenmaal bij die fysieke Nieuweledenavond voelde ik me direct thuis: de meeste standpunten die door de groep gekozen werden, kwamen overeen met de mijne! Dat verschilde heel wat van de botsing met de normen en waarden van het VVD/CDA-nest waar ik uit kom.  

 Mijn drijfveer in het dagelijks leven, maar ook in het bestuur, is een ethische. Ik denk vaak na over wat het karakter van een mens goed maakt en hoe de samenleving die goedheid kan weerspiegelen. Waarden zoals inclusiviteit, solidariteit en duurzaamheid horen hier voor mij bij. Hoewel ik vrij nieuw ben bij DWARS, ben ik enthousiast om een bijdrage te leveren. Ik leer, luister en lees zeer graag en als het even kan, graaf ik dieper om achter de ideologische verschillen te komen. Ook bij het huis-aan-huizen voor de GroenLinks-afdeling van Zeist vond ik het interessant om te vragen naar meningen die schuren met de onze. Met begrip voor andere perspectieven hoop ik mensen dichter bij elkaar te brengen. Hopelijk krijg ik die kans! 

Advies kandidatencommissie
Esmay houdt zich in het dagelijkse leven bezig met vrijwilligerswerk voor Steunpunt GGZ Utrecht/Zeist en doet een cursus Frans. Ze is actief bij de LHBTQIA+-studentenvereniging Anteros. Esmay neemt komend jaar een jaar vrij voor DWARS als ze verkozen wordt. Esmay kandideert zich voor de functie Algemeen Bestuurslid. 

Esmay is gemotiveerd geraakt om actiever te worden bij DWARS omdat ze zich bij DWARS heel erg thuis voelt. Ze heeft het altijd al leuk gevonden om mensen te helpen en het goede te doen, en zou dat dan ook graag willen doen als bestuurslid van DWARS. Esmay ziet mooie kansen in het bestuursjaar om  aan haar eigen ontwikkeling te werken. Het lijkt haar leuk om een portefeuille te hebben waarin ze zich flink kan verdiepen en veel kan leren. Ze is integer, sociaal en ambitieus en denkt daarom dat de functie van Algemeen Bestuurslid bij haar past. Esmay geeft ook aan verbinding in externe contacten van DWARS belangrijk te vinden, en dus ook de samenwerking met groepen die niet alle DWARSe standpunten delen, niet uit te willen sluiten. 

Esmay is vrij nieuw bij DWARS. Ondanks dat Esmay nog veel te leren heeft over DWARS heeft de Kandidatencommissie er vertrouwen in dat ze dit snel op kan pakken. Esmay kan binnen de groep op de achtergrond vallen, maar schuwt niet haar mening te uiten wanneer dat nodig is. Ze hecht waarde aan reflectie en zoekt in conflictsituaties graag de dialoog op met de verschillende partijen. De Kandidatencommissie ziet in Esmay een kandidaat die, als ze zich meer kennis van DWARS rijk maakt, een waardevolle bijdrage kan leveren aan het bestuur. 


Jarno Bongers 

Lieve DWARSers, 

Mijn naam is Jarno, ik ben 19 jaar oud en ben nu ongeveer anderhalf jaar lid en heb mezelf hier verder mogen ontdekken. De reden dat ik lid ben geworden is dat toen ik mocht gaan stemmen ben ik meer onderzoek gaan doen naar partijen en wat ik belangrijk vind. Mijn hart lag gelijk bij GroenLinks. Sociaal en groen zijn mijn twee belangrijkste waarden. Ik schreef me ook gelijk in bij DWARS om zo meteen meer politieke ervaringen op te doen. Hier heb ik tot op de dag van vandaag nog geen spijt van gehad. 

Mijn eerste ervaring met DWARS was campagne voeren in Heerlen. Hier leerde ik andere Dwarsers kennen en voelde gelijk een klik. Ik voelde me gelijk thuis en welkom. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik ging solliciteren voor de functie van Voorzitter Scholingscommissie en vervolgens ook die functie gekregen heb. Dit heb ik afgelopen jaar met erg veel plezier gedaan en daarom besloot ik om een stapje verder te zetten. 

Tot slot wil ik graag als bestuurslid helpen om de organisatie meer divers en vooral toegankelijker te maken. DWARS is hier al enorm goed mee op weg, maar ik denk dat dit nog beter kan en hier wil ik mij graag voor inzetten.

Advies Kandidatencommissie
Jarno is in zijn dagelijks leven MBO-student en doet de opleiding economie. Volgend schooljaar wilt Jarno de richting Financiële Administratie kiezen. Naast zijn studie is hij ook actief bij scouting waar Jarno leiding geeft aan de Bevers. Jarno komt uit Nederweert en is hier actief bij GroenLinks en ondersteunt daar de fractie. Verder geniet Jarno van de natuur en houdt van wandelen. Jarno kandideert zich voor de functie Algemeen Bestuurslid. 

Jarno heeft veel zin om de komende jaar aan de slag te gaan binnen het DWARSbestuur. Het afgelopen jaar heeft hij zichzelf beter leren kennen binnen DWARS. Hij vindt het mooi hoe DWARS zich ook breder inzet voor de ontwikkeling van haar leden op zowel persoonlijk als op politiek vlak, en wilt daar graag aan bijdragen. Hij vindt toegankelijkheid bij DWARS belangrijk, en focust graag op het sociale aspect van de DWARSe idealen. Jarno is zelf praktisch opgeleid, waardoor hij vaak het gevoel heeft gehad dat hij weinig zou kunnen bereiken en niet de doelen kon halen die hij wilde halen. DWARS heeft ervoor gezorgd dat dit gevoel juist wegging. Hij wil in een bestuursjaar zijn eigen perspectief als praktisch opgeleide dan ook meenemen, vooral omdat DWARSbesturen vaak gedomineerd worden door theoretisch opgeleiden. 

De Kandidatencommissie ziet in Jarno een gemotiveerde kandidaat, die de verantwoordelijkheden van het bestuur heel serieus neemt. Jarno heeft een prima beeld van hoe de nieuwe structuur werkt. Jarno heeft hier concrete ideeën voor, en de Kandidatencommissie moedigt hem aan zich dit nog iets meer eigen te maken. In een team geeft Jarno aan vaak een luisterende rol aan te nemen, en feedback te geven waar dat hem gepast lijkt. De Kandidatencommissie denkt dat Jarno zich in een bestuursteam meer mag laten horen. Jarno geeft ook aan dat hij afgelopen jaar bij GroenLinks al veel geleerd heeft over zichzelf op dit gebied. Verder legt hij de nadruk op communicatie als een belangrijk deel van samenwerking. De Kandidatencommissie ziet in Jarno een sterke kandidaat, die in een bestuur een waardevolle toevoeging zal zijn met zijn heldere stijl en sterke motivatie.


Elise Renkema

Mijn naam is Elise Renkema, ik ben 23 jaar en ik woon in Arnhem. Ik ben bijna klaar met een onderzoeksmaster in bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht en ik loop sinds begin dit jaar stage bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.

Ik ben in 2018 lid geworden van DWARS en GroenLinks en werd voor het eerst actief bij GroenLinks Middelburg, waar ik burgerraadslid was. Ik heb hier veel geleerd over het toepassen van groene en linkse ideeën en ook het samenwerken in een groep om onze idealen te realiseren. Vanuit Zeeland was het helaas lastig om ook actief te worden voor DWARS en daarom werd ik in 2020 pas echt actief bij DWARS, als secretaris van de commissie Recht en Democratie. Op deze manier heb ik de organisatie van DWARS beter leren kennen en andere DWARS-ers kunnen ontmoeten. Afgelopen verkiezingen was ik kandidaat voor de gemeenteraad van Arnhem, waar wij een hele mooie uitslag voor elkaar gekregen hebben. Tot de zomer loop ik nog stage als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Dit is een hele veelzijdige en leerzame tijd geweest. Ik verwacht dat ik veel van deze vaardigheden en kennis kan meenemen naar het DWARS-bestuur.

Ik vind DWARS een hele fijne en veelzijdige vereniging, omdat ik, en veel anderen, hun passie en gedrevenheid voor politiek kwijt kunnen. Daarnaast is het ook een plek waar je veel diverse vaardigheden op kan doen, zowel professionele als organisatorische en er is voor iedereen wel een plek om mee te doen en te leren. Tot slot is het natuurlijk een hele leuke club mensen. Ik wil graag bestuurslid worden komend jaar om eraan bij te dragen dat DWARS net zo leuk is voor een volgende generatie DWARS-ers. Hopelijk mag ik hiermee aan de slag!

 

Advies kandidatencommissie

Elise doet een research master Public Administration & Organisational Science aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast loopt ze tot 7 juli stage bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en is ze onderzoeksassistent aan de Utrecht Data School, onderdeel van de Universiteit Utrecht. Ook stond ze afgelopen gemeenteraadsverkiezingen op plek #11 voor GroenLinks Arnhem. Binnen DWARS is Elise actief geweest als secretaris van de commissie Recht & Democratie. Elise staat kandidaat voor de functie van Algemeen Bestuurslid.

Elise kandideert voor het landelijk bestuur van DWARS, omdat zij vindt dat DWARS een leuke, inclusieve groep mensen zijn en omdat ze graag een steentje bij wilt dragen aan onze vereniging. De functie lijkt haar erg leuk en ze denkt dat ze een goede toevoeging kan zijn aan het bestuur. Elise denkt dat zij met haar kennis en ervaring binnen GroenLinks een goede brug kan bouwen tussen GroenLinks en DWARS. Ze hoopt meer te leren over haarzelf in samenwerking binnen een bestuur, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Elise denkt dat de rol van algemeen bestuurslid bij haar past, omdat zij meer dan vier jaar deel is van deze vereniging, en de afgelopen jaren verschillende ervaringen heeft opgedaan in commissies, besturen en andere politieke functies.

De Kandidatencommissie ziet in Elise een kandidaat met ruime ervaring op politiek-inhoudelijk vlak. Ze heeft al goed nagedacht over wat ze in een bestuursjaar wil doen, en heeft een concreet beeld van mogelijke speerpunten voor het volgende bestuur. Ze heeft een goed beeld van de nieuwe bestuursstructuur en wil zich ervoor inzetten dat het ook voor (kader-)leden duidelijk is waar mensen terecht kunnen. Elise wil zich inzetten voor een open bestuur, waarin iedereen op gelijke voet met elkaar omgaat. De Kandidatencommissie denkt dat dit een mooi doel is, en moedigt haar aan dit op te volgen. Elise geeft aan het spannend te vinden dat er in voorgaande jaren mensen uit zijn gevallen, en dat de verantwoordelijkheid van het bestuur erg groot is. De Kandidatencommissie ziet dat ze hier heel bewust mee omgaat en denkt dat ze een reëel beeld heeft van de tijdsinvestering voor het bestuur. De Kandidatencommissie ziet in Elise een sterke kandidaat, die met haar ruime inhoudelijke kennis van grote waarde kan zijn voor het bestuur van DWARS.