Economie & Financiën

Commissievoorzitter: Robert Peeters, robert.peeters@dwars.org
Verantwoordelijk bestuurslid: Nol van Gerven, nol@dwars.org
Secretaris: Merlijn Schuurbiers, merlijn@dwars.org

Geld speelt een grote rol in wereld, misschien wel een té grote rol. De samenleving lijkt vaak in dienst te staan van de markt in plaats van andersom. Wie groene en sociale idealen wil verwezenlijken doet er dus goed aan ook na te denken over de economie. Economische ontwikkelingen leiden vandaag de dag namelijk tot toenemende ongelijkheid, automatisering van werk, vergaande deregulering van internationale handel, klimaatverandering, en grootschalige geldschepping. De commissie E&F houdt zich bezig met dit soort thema’s. We kijken naar de impact van de economie en het financiële systeem op de mens en de planeet. Bieden Piketty-belasting, een 6-urige werkweek, het basisinkomen, Bitcoin en/of Degrowth vruchtbare perspectieven op de uitdagingen van onze generatie?

Waar zijn we nu mee bezig?

Momenteel houdt de commissie zich bezig met de euro. Hoewel de euro-crisis ogenschijnlijk voorbij is, woekert hij onder de oppervlakte voort. Een structurele oplossing voor de euro-crisis is er nog lang niet, en intussen drukt de Europese Centrale Bank op ongekende schaal geld bij. Waarom? Wat zijn de problemen? Waar komen ze vandaan? En vooral: wat zijn de oplossingen? We schrijven een visiestuk over de wat volgens ons de toekomst van de munt moet zijn, en leggen dat voor aan het zomercongres.

Naast dit hoofdonderwerp houden we de actualiteiten in de gaten en organiseren we zo nu en dan een thema-avond over interessant economisch vraagstuk.

Thema-avonden

  • 30 januari: Globalisering voor Iedereen (bij DWARS Amsterdam)
  • 27 febuari: Alternatief Economisch Beleid (bij DWARS Brabant)
  • 28 maart: Koehandel in Koolstofdioxide (bij DWARS Groningen)

Geïnteresseerd?

Vergaderingen zijn altijd open voor leden van DWARS. Wil je bij de commissie of gewoon een keer meevergaderen? Stuur dan een mailtje naar robert.peeters@dwars.org.