DWARS is vrijzinnig

DWARS wil iedereen de vrijheid geven om zichzelf te zijn. Hoe je je ook identificeert, wat je seksuele voorkeur ook is, waar je ook vandaan komt. Wij laten ons gelden als een inclusieve vereniging. Daarom zijn wij regelmatig bezig met thema’s als genderidentificatie, LHBT+ rechten en vrouwenemancipatie.

Op medisch-ethisch gebied staan wij pal voor het recht op zelfbeschikking. Vrouwen zijn baas in eigen buik en mogen zelf beslissen wanneer zij een abortus willen laten uitvoeren, zonder dat zij verplicht worden hier nog vijf dagen over na te denken. Ook de regie over het einde van het leven moet bestaan. Natuurlijk willen wij mensen het liefst lang en gelukkig laten leven, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Niet alleen bij ernstige ziekte, maar ook bij een voltooid leven moet men op een waardige manier uit het leven kunnen stappen.

Ook privacy vinden wij een belangrijk onderwerp. Wij vinden dat er veiliger omgesprongen moet worden met gegevens van mensen. Wij zien het nut van genderregistratie op paspoorten niet in en vinden ook dat de overheid veel te vaak informatie van mensen opslaat zonder aantoonbaar doel. Mensen hebben het recht om zelf keuzes te maken zonder de kans te lopen dat dit hen de rest van hun leven achtervolgt. Mensen hebben het recht om vergeten te worden wanneer zij dit willen! Toen Minister Plasterk met zijn privacy schendende wet kwam hebben wij daarom een advertentie van hem op Pornhub gezet om het belang van privacy aan te tonen. Daarbij hebben wij een petitie opgezet om onze privacy te beschermen.

Om deze onderwerpen aan de aandacht te brengen hebben wij meerdere acties gevoerd. Zo hebben wij met andere PJO’s een eerbetoon aan Els Borst gemaakt voor al haar goede werk op het gebied van euthanasie en stamcelonderzoek. Daarnaast hebben we in januari van dit jaar in rokjes in Amsterdam gelopen. Seksueel geweld is namelijk nooit de schuld van het slachtoffer, wat hij/zij ook draagt. Wij vinden dat mannen en vrouwen zelf hun outfit mogen uitkiezen zonder bang te hoeven zijn voor aanranding.

Ben jij het eens met ons vrijzinnige wereldbeeld? En wil jij je ook inzetten om deze idealen te verwezenlijken? Kom dan eens kijken bij één van onze commissies:

Integratie & Emancipatie
Rechtstaat & Justitie