Overig

7 Manieren om te helpen in tijden van het coronavirus

24 maart 2020

Door het coronavirus zitten veel mensen thuis, terwijl de cruciale sectoren als de dienstverlening en de zorg overuren draaien. Veel mensen willen graag helpen om een steentje bij te dragen: de afgelopen tijd zijn er een hoop initiatieven opgezet. Ben je benieuwd hoe ook jij kan helpen? De komende week zetten we iedere dag een initiatief in de spotlight.


1 Gewoon mensen, die mensen willen helpen.

Toen een week geleden de universiteiten gingen sluiten, hebben een aantal studenten de handen ineengeslagen om deze website op te zetten. Het idee is simpel: vul je postcode in, en laat je buurtgenoten weten dat je hulp aan kan bieden, of hulp nodig hebt. Je kan vanalles aanbieden of aanvragen: boodschappen doen, oppassen of vervoer voor iemand regelen.
Check het initiatief via: gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl


2 Koetjes & kalfjes

Veel mensen verliezen sociaal contact door de virusuitbraak. Met name ouderen, die juist ook onderdeel zijn van de risicogroep, dreigen in sociaal isolement te raken. Dit initiatief heeft daar wat op bedacht: het koppelen van ouderen (koetjes) aan een student (kalfje), om eens in de zoveel tijd een gesprekje te hebben over, eh, koetjes en kalfjes.
Je aanmelden als kalfje (of het opgeven van een koetje) kan via koetjes-kalfjes.info!


3 Dank aan de zorg

Laat de mensen in de zorg weten dat je hun werk waardeerd! Dag en nacht zetten zij zich in voor de gezondheid van Nederland, en dat is zeker een complimentje waard. Je kan de zorgdragers van Nederland een digitaal hart onder de riem steken via: dankaandezorg.nl


4 Ready 2 Help

Ready2Help is het burgernetwerk van het Rode Kruis. In noodsituaties zetten vrijwilligers zich in door mensen in hun omgeving te helpen. Met de COVID-19 uitbraak kan dat bijvoorbeeld door kwetsbare mensen te informeren over preventie en bescherming. Als het Rode Kruis jouw hulp nodig heeft, ontvang je een bericht met een oproep.

Sta jij ook klaar om te helpen? Aanmelden kan via rodekruis.nl


5 NLvoorelkaar

NLvoorelkaar is het grootste vrijwilligersnetwerk van Nederland. Op het platform kun je zowel hulp zoeken als aanbieden. Recent zijn ook allerlei manieren om coronahulp te verlenen toegevoegd, zoals boodschappen doen, online bijles geven, of een kaartje sturen.

Benieuwd? Check het platform via: nlvoorelkaar.nl


6 Berenjacht

Veel kinderen kunnen maar beperkt buiten spelen door het coronavirus: het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Af en toe een rondje lopen met het gezin mag nog wel van het RIVM.Om die wandelingen leuker te maken is een intiatief gestart: #berenjacht. Zet een teddybeer (of een tekening daarvan) achter je raam, zodat kinderen op speurtocht kunnen in de buurt!

Een kaart met beren door heel Nederland kan je hier vinden. Benieuwd waar onze AJ op het moment is? Volg dan ook DWARS Gelderland op de sociale media!


7 De Voedselbank

Ook de voedselbanken kunnen jouw hulp goed gebruiken! Er is minder voedsel over in supermarkten en horeca en (houdbare) levensmiddelen worden veel gehamsterd bij mensen thuis. Daarnaast kunnen veel van de vrijwilligers die bij de voedselbank werken niet helpen omdat ze onder de risicogroep vallen. Je kan helpen door voedsel of geld te doneren, of je als vrijwilliger aan te melden.

Wat voor hulp de voedselbank het beste kan gebruiken verschilt per locatie: check daarvoor de website van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken.

Gerelateerd Nieuws

Overig

Vragenlijst Beginselprogramma

De Programmacommissie heeft een vragenlijst gemaakt met negen vragen over het beginselprogramma….

05 juni 2023
Bestuur, Nieuwsberichten, Overig, Politiek

Reactie Eerste Kamerverkiezingen

Representatie en mening jongeren schade toegebracht door Statenleden GroenLinks

Lieve…

02 juni 2023
Bestuur, Nieuwsberichten, Overig

DWARS geld verdwenen

Dit was een 1 april grap!

De afgelopen maanden is er achter de schermen het een en ander…

01 april 2023