Seksuele intimidatie in de stad | DWARS Amsterdam

“Hé, lekker ding!” Misschien heb je er weleens mee te maken gehad: ongewenst seksueel gedrag. Misschien ben je weleens nageroepen op straat of uitgescholden omdat je niet reageerde. Of misschien heb je weleens tijdens het uitgaan meegemaakt dat iemand je aanraakte terwijl jij dat niet prettig vond. In de stad kan je op allerlei manieren in aanraking komen met seksuele intimidatie. Maar hoe vaak komt dat nou voor? Wat kan je er tegen doen? En: kan de politiek hier iets tegen doen?
Deze vragen en meer zullen beantwoord worden tijdens de thema-avond Seksuele intimidatie in de stad met DWARS Amsterdam! Tijdens deze thema-avond nodigen we verschillende sprekers uit om elk vanuit een ander perspectief over dit onderwerp te praten.
“De expert”
Steven de Grauw van Rutgers (kenniscentrum seksualiteit)
Bij Rutgers weten ze alles over seksuele rechten en gezondheid. Daar houden ze zich onder andere bezig met de preventie van seksueel geweld. Hoe zit het nou eigenlijk met seksuele intimidatie in Nederland en Amsterdam? Steven de Grauw komt ons daar alles over vertellen. Ook zal hij ons meer vertellen over de campagne ‘Ben je oké?’ die Rutgers heeft opgezet om ongewenst seksueel gedrag bij poppodia, clubs en festivals bespreekbaar te maken.
“De activisten”
Una Jongenelis van de comic ‘Kijk niet zo boos!’
Een paar maanden geleden hingen er plotseling honderden posters door de stad met de tekst: ‘Kijk niet zo boos, het was maar een grapje’ Het bleek een poster van Una, die zij door heel Amsterdam ophing om haar comic te promoten. Una maakte deze comic over haar eigen ervaringen met seksuele intimidatie. Waarom besloot zij een comic te maken over dit onderwerp? En wat vindt zij dat je zou moeten doen als je in aanraking komt met seksuele intimidatie?
Ambrien Moeniralam van Cat Calls of Amsterdam
Geïnspireerd door Cat Calls of New York City, begon Ambrien het Instagram-account ‘Cat Calls of Amsterdam’. Daar plaatst ze foto’s van teksten die met stoepkrijt op de straat zijn geschreven – leuzen die op dezelfde plek naar iemands hoofd zijn geslingerd. Hiermee wil ze mensen confronteren met ‘catcalling’, oftewel straatintimidatie. De teksten worden ingezonden door volgers. Wat heeft haar activisme teweeg gebracht? En wat zou er volgens haar nog moeten gebeuren tegen seksuele (straat)intimidatie?
“De politici”
Imane Nadif, raadslid GroenLinks Amsterdam
Wat doet de politiek om seksuele (straat)intimidatie tegen te gaan? En wat is het standpunt van GroenLinks (Amsterdam)? Imane gaat daarover met ons in gesprek. Imane heeft onlangs een motie over straatintimidatie ingediend. En DWARS denkt natuurlijk graag met hen mee!
Meld je aan voor deze activiteit via het aanmeldformulier:
Wil je mee-eten? Geef dit dan aan in het aanmeldformulier.
Het evenement is in het Nederlands, gratis en rolstoeltoegankelijk!
Wanneer? Woensdag 11 december
Waar? Buurtkamer Corantijn, Corantijnstraat 25, Amsterdam
Tijd: 20:00, inloop 19:30
Eten: 18:30

11

Dec

Seksuele intimidatie in de stad | DWARS Amsterdam

DWARS Amsterdam

Buurtkamer Corantijn
19:30