Klimaatrechtvaardigheid in de politiek

Leer meer en denk mee over inclusief klimaatbeleid!

Op donderdag 27 mei organiseren DWARS en het Jong Wetenschappelijk Bureau GroenLinks samen een avond over klimaatrechtvaardigheid in de politiek. Wat betekent klimaatrechtvaardigheid en waarom is dit een belangrijk concept? Hoe hangt de klimaatcrisis samen met verschillende vormen van ongelijkheid? En hoe kunnen we het idee van klimaatrechtvaardigheid inzetten in de politieke praktijk?

Tijdens deze avond gaan we eerst luisteren naar een aantal interessante sprekers (zie hieronder) die klimaatrechtvaardigheid elk vanuit een ander perspectief zullen belichten.  Daarna gaan we met elkaar en met de sprekers in gesprek en wisselen we in groepjes ideeën uit over de manier waarop klimaatrechtvaardigheid in de politieke praktijk gebracht kan worden. De uitkomsten van deze gesprekken worden meegenomen in een advies aan de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.

De activiteit vindt online plaats. We beginnen om 19:00 en eindigen uiterlijk 21:30. Meld je aan via het formulier onderaan de pagina, dan ontvang je binnenkort een e-mail met een link naar de activiteit!

De gastsprekers voor deze avond zijn:

Aoife Fleming (VN-Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling)

Aoife Fleming is jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling voor de Verenigde Naties (VN). Voor deze rol spreekt ze jongeren door heel Nederland over de toekomst van het klimaat en vertegenwoordigt zij hun stem bij VN-conferenties. Aoife zal ons deze avond een inleiding geven over wat klimaatrechtvaardigheid precies inhoudt en hoe zij zich hiervoor inzet.

Chihiro Geuzebroek (Stichting Aralez)

Filmmaker en activist Chihiro Geuzebroek richt zich op het ontwarren van machtsrelaties  die hebben geleid tot natuurlijke ontheemding en socio-ecologische ontwrichting. Hierbij focust zij op het vraagstuk van herstelbeleid voor historisch onderdrukte gemeenschappen. Als mede-oprichter van Aralez, een dekoloniaal collectief, werkt Chihiro aan dekoloniale visie, capaciteitsopbouw, samenwerking en solidariteit. Tijdens deze avond zal Chihiro vertellen over klimaatrechtvaardigheid in historisch perspectief.

Raki Ap (Free West Papua Campaign)

Raki Ap is oud-militair, ambtenaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en klimaat- en anti-racisme activist. Vanuit het oogpunt van zijn thuisland West-Papoea vertelt Raki wat klimaatverandering voor inheemse volkeren betekent. Daarmee maakt daarmee veel los binnen de klimaatbeweging en gevestigde (groene) instituten. Tijdens deze avond zal Raki ook aan ons vertellen over klimaatrechtvaardigheid vanuit inheems perspectief.

Vind je het leuk om je vooraf alvast te verdiepen in het onderwerp? De sprekers raden je graag de volgende teksten aan:

Tip van Raki Ap: “Indigenous peoples continue to face barriers to realizing rights to lands and territories” – United Nations: Department of Economic and Social Affairs

Tip van Chihiro Geuzebroek: “Klimaatracisme, dit moet je weten” – eigen artikel op Lilith Mag

Tip van Aoife Fleming: “A Question of Sink or Swim: Centering Environmental Sustainability for Caribbean Island Communities” – Miguel van der Velden op Panoramic the Magazine

Meld je hieronder aan!

  • Locatie: Online
  • Afdeling: DWARS Landelijk
  • Tijd: 27 May 2021 19:00