DWARSdenken: leer meer over DWARSe ideologie!

Op zaterdag 15 mei organiseert DWARS een ideologische scholingsdag! Tijdens DWARSdenken volg je verschillende leuke en leerzame sessies rondom klimaat, economie en emancipatie. Samen duiken we dieper in de ideologie achter onze politieke ideeën en gaan we hierover het gesprek met elkaar aan!

Je kan in drie rondes telkens kiezen uit twee interactieve sessies. Van tevoren kies je welke sessie je wilt volgen. Lees hieronder welke sessies er zijn en geef je voorkeur op via het aanmeldformulier onder aan de pagina!

DWARSdenken vindt online plaats. We beginnen om 11:00 en rond 17:00 zijn we klaar. Daarna ben je van harte welkom om te blijven napraten!

Programma

11:00 – 11:15 Opening
11:15 – 12:45 Ronde 1
12:45 – 13:30 Lunchpauze
13:30 – 15:00 Ronde 2
15:00 – 15:15 Pauze
15:15 – 16:45 Ronde 3
16:45 – Afsluiten en napraten

Sessies

Sessie 1 Sessie 2
Ronde 1 Intersectionaliteit Socialisme 101: van Karl Marx tot Bernie Sanders
Ronde 2 Klimaatrechtvaardigheid Democratie en bedrijven: een onmogelijke combinatie?
Ronde 3 Klimaatcrisis en kapitalisme Hoe kunnen we feminisme dekoloniseren?

Ronde 1 (11:15 – 12:45)

Intersectionaliteit: klasse, ras, gender en seksualiteit

Tijdens deze sessie maken we kennis met het concept ‘intersectionaliteit’. Waar komt deze term precies vandaan, en hoe kunnen we sociale ongelijkheid beter begrijpen door er vanuit intersectioneel perspectief naar te kijken? Tijdens deze sessie wordt antwoord gegeven op deze vragen, en gebruiken we intersectionaliteit om na te denken over onze eigen positie en ervaringen.

Deze sessie wordt gegeven door Sherilyn Deen. Sherilyn is onderzoeker aan de afdeling sociologie van Universiteit van Amsterdam en werkgroep-docent voor het vak Intersectionalities: Class, Race, Gender & Sexuality

Socialisme 101: van Karl Marx tot Bernie Sanders

Wat is socialisme precies, en wat juist niet? Welke stromingen zijn er binnen het socialisme? Tijdens deze sessie lopen we aan de hand van een aantal bekende figuren de ontwikkeling van het socialisme langs. Ook gaan we met elkaar in gesprek over de huidige staat en toekomst ervan.

Deze sessie wordt gegeven door Bas van Weegberg. Bas van Weegberg (24) is gemeenteraadslid voor GroenLinks in Tilburg. Hij was de afgelopen twee jaar voorzitter van FNV Young & United en daarvoor onder meer landelijk voorzitter van DWARS.

Ronde 2 (13:30 – 15:00)

Klimaatrechtvaardigheid

De klimaatcrisis is niet alleen een CO2-probleem, maar vooral ook een sociaal probleem. Tijdens deze sessie leren we over de historische verantwoordelijkheid van Nederland en Nederlandse bedrijven in de klimaatcrisis. Ook gaan we het hebben over vragen zoals: wat is klimaatracisme? Wat zijn feministische oplossingen voor de klimaatcrisis? Wat kunnen we leren van minder bekende maar invloedrijke vrouwelijke klimaathelden? En wat is onze rol als jongeren in klimaatpolitiek?

Deze sessie wordt gegeven door Martine Doppen. Martine is 27 jaar en was afgelopen Tweede Kamerverkiezingen kandidaat voor GroenLinks. Eerder was ze bestuurslid bij Jongeren Milieu Actief en werkte ze daarna bij Milieudefensie als organizer, coach en trainer klimaatrechtvaardigheid. Martine studeerde gezondheidswetenschappen en verdiept zich nu vooral in sociale vraagstukken rondom de klimaatcrisis en de relatie tussen klimaat, racisme, genderongelijkheid en gezondheid.

Democratie en bedrijven: een onmogelijke combinatie?

Bedrijven en democratie. Gaat dat samen? In veel bedrijven hebben alleen aandeelhouders stemrecht en is de macht van werknemers beperkt. Hoe kunnen we ook de economie democratisch maken? In deze sessie geeft Rutger Claassen een korte inleiding, en gaan we daarna met elkaar in discussie over welke ideeën bij het beste vinden, of welke nieuwe ideeën we bedenken. 

Rutger Claassen is hoogleraar Politieke Filosofie en Economische Ethiek aan de Universiteit van Utrecht. In zijn werk houdt hij zich onder andere bezig met de morele waarde van bedrijven, markten en eigendom. GroenLinks-Tweede Kamerlid Senna Maatoug was een oud-studente van Claassen en zij zal tijdens de sessie aanwezig zijn om een slotreflectie te geven!

Ronde 3 (15:15 – 16:45)

Klimaatcrisis en kapitalisme

De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van onze tijd. De afgelopen eeuwen heeft de mensheid de aarde vervuild, vernietigd, uitgebuit en opgewarmd. Dat gebeurde meestal voor economisch gewin. Tijdens deze sessie gaan we daarom in op de economische wortels van de klimaatcrisis. Hoe hangt de klimaatcrisis samen met het kapitalisme? En kiezen we straks voor uitsterven, of voor socialisme?

Deze sessie wordt gegeven door Nina Cialdella. Nina is afgestudeerd bioloog en al een aantal jaar actief in de Nederlandse klimaatbeweging voor groepen als Code Rood en Shell Must Fall. Daarnaast is Nina actief bij de Internationale Socialisten. 

Hoe kunnen we feminisme dekoloniseren?

Hoe heeft kolonialisme het denken over gender, sekse en seksualiteit wereldwijd beïnvloed? Waarom is het belangrijk dat we ons feminisme dekoloniseren? Tijdens deze sessie duiken we dieper in het dekoloniaal feminisme. We leren hoe we met een dekoloniale blik naar genderkwesties kunnen kijken en hoe we kritisch kunnen kijken naar ons feminisme.  

Deze sessie wordt gegeven door Max de Blank. Max heeft politicologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit en daarna de master Gender Studies aan de Central European University in Boedapest. Nu houdt die zich vanuit intersectioneel perspectief bezig met genderstereotypering, gendersensitief beleid, gendergerelateerd geweld en genderdiversiteit als onderzoeker en beleidsadviseur bij Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Ook was Max tot enkele jaren geleden actief bij DWARS!

Meld je hier aan!

15

May

DWARSdenken: leer meer over DWARSe ideologie!

DWARS Landelijk

Online
11:00 - 17:00