10 redenen waarom je GroenLinks moet stemmen

Op de vraag “Waarom stem jij GroenLinks?” geven jongeren de meest uiteenlopende antwoorden. Bekijk hier 10 veelgehoorde redenen op een rij, in willekeurige volgorde.

1. Stemrecht naar 16 jaar

Jongeren leven veel langer met de gevolgen van politieke keuzes dan ouderen. Hun stem verdient daarom een grotere rol in Den Haag. Jongeren verdienen de kans om mee te beslissen over hun eigen toekomst.

2. Alle kolencentrales dicht

In Parijs maakten we met  alle landen ter wereld de afspraak dat we de opwarming van de aarde tot 1.5 graden willen beperken. Dit is nodig om te zorgen dat de wereld voor toekomstige generaties ook nog mooi is. Daarom gaan kolencentrales dicht en maken we een grote slag op groene energie!

3. XTC legaal

Heel veel jongeren doen wel eens een pilletje XTC op een feestje. Toch is het nog steeds verboden. De legalisatie van XTC zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om je pilletje te testen op schadelijke stoffen en vermindert crime wars omdat XTC dan legaal geproduceerd kan worden.

4. Alleen betaalde werkplekken voor afgestudeerde jongeren

Te veel afgestudeerden verdienen op hun stage- of werkervaringsplek 200 euro per maand, terwijl hun collega’s voor hetzelfde werk een volwaardig salaris krijgen. GroenLinks pakt deze schijnstages aan. Iedereen met een diploma verdient minstens minimumloon

5. Meer woningen voor studenten en starters

Het is natuurlijk onzin dat studenten en net afgestudeerden geen woning kunnen vinden terwijl er enorm veel oude bedrijfs- en overheidspanden leeg staan. Deze panden worden dus zo snel mogelijk omgebouwd tot betaalbare woningen.

6. Meer treinen en fietsenstallingen

Niks zo chill als gratis reizen en in je luie stoel een gratis krantje lezen. Tenminste, als de treinen op tijd rijden. Daarom investeert GroenLinks flink in bekende probleemtrajecten. En natuurlijk zorgen ze dat je eindelijk je fiets gewoon zonder problemen bij het station kan parkeren.

7. Online privacy

Wat jij online opzoekt, invult, bekijkt en leest is jouw zaak en niet die van de overheid. Toch kunnen veiligheidsdiensten als het aan veel politici ligt zomaar met een sleepnet al jouw informatie ophalen. GroenLinks roept dit een halt toe. Je informatie moet alleen beschikbaar zijn bij serieuze verdenkingen.

8. Humaan en eerlijk asielbeleid

Als je moet vluchten voor een oorlog verdien je de kans om ergens anders opnieuw te beginnen. Wij vangen vluchtelingen van oorlogen op en zorgen ervoor dat ze in Nederland meteen aan het (vrijwilligers)werk kunnen en de taal mogen leren. Zo geven we mensen de kans om een waardevol bestaan te hebben.

9. Vaderschapsverlof

Het kraamverlof van vaders en mee-ouders gaat van 2 dagen naar 4 weken. Zij kunnen dan net als de moeder vanaf het begin een band opbouwen met hun kind. Ook stelt dit ouders in staat om de verzorging van hun kind eerlijker te verdelen.  Verder breidt GroenLinks het ouderschapsverlof in de eerste jaren uit met 2 maanden.

10. Iedereen hoort erbij

Wat je religie, afkomst, geslacht of seksuele voorkeur ook is, jij hoort bij Nederland. In plaats van de rot-op-cultuur van onze premier kiest GroenLinks voor actieve bestrijding van  discriminatie, zodat iedereen zich in Nederland thuis kan voelen.

Meer lezen over waarom je op GroenLinks moet stemmen? Lees dan het verkiezingsprogramma.